CARO ÇAYI HAVZASI (PALU-ELAZIĞ) BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI - YILMAZ, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2014)
Caro çayı havzası ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinin yukarı Fırat bölümünde Elâzığ ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. Araştırma sahası toplam alanı yaklaşık 128 km²dir. Murat nehrinin güney kollarından birini oluşturan Caro Çayı Palu sınırları içerisinde akmaktadır. Havzanın nüfus incelemeleri esnasında görülmüştür ki fazlaca göç vere bir sahadır. Yaşanan göçlerin sebep ve sonuçları nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetler gibi çeşitli başlılar altında açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sahası yerleşme coğrafyası bölümünde havzadaki köylerin yerleşme ve mesken özellikleri detaylıca ele alınmış ve köylerin farklı yerleşme özelliklerine sahip olduğu anlaşılmıştır. Ekonomik bakımdan havzada birincil geçim kaynağı olarak hayvancılık dikkat çekmektedir. Havzanın çalışılması bakımından havzayı önemli kılan bir diğer unsur Havzada halen yapımına devam edilen Hamzabey barajının yapımıdır. Elazığ il merkezine içme suyu temini amacıyla yapılan Hamzabey Barajının yapımından önceki ve sonraki havzadaki mevcut durum ele alınmıştır. Sonuç olarak havzadaki nüfus, yerleşme ve ekonomik coğrafya özelliklerine bağlı olarak havzanın genel karakteri ortaya konulmuş ve yapılmakta olan barajın havza içerisinde meydana getireceği olumlu ve olumsuz etkilerine dikkat çekilmiştir. Ve yöre halkının istekleri doğrultusunda bazı öneriler sunulmuştur. Caro Çayı Havzası Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası adlı çalışmaya öncelikle kaynak taramaları ve havza hakkındaki çeşitli verilerin toplanmasıyla başlanmış, havzadaki köyler hakkında genel bilgiler için Elazığ ve Palu'daki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ziyaret edilerek bazı bilgiler elde edilmiştir. Havzada anket çalışmaları esnasında arazi gözlemleri yapılarak daha detaylı bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Coğrafya, Beşeri Coğrafya, Elazığ, Palu, Caro Çayı, Hamzabey Barajı.

Caro River Upper Euphrates basin of the Eastern part of our country in the southeast of the province of Elazig is located. The research area is the total area of approximately 120 km ². Murat constitutes one of the southern branch of the river within the boundaries of Caro Palu River is flowing. The basin has been seen during population surveys give much migration is a field. Causes and consequences of migration on population, settlement and economic activity have been explained under various heads. Research in the department of court settlement geography of the village settlements and residential properties in the basin were discussed in detail and features of the villages were found to be different settlements. Economically in the basin as a primary source of livelihood livestock noteworthy. Be studied in terms of the basin Another factor that makes it important construction is still in the construction of the dam is Hamzabey. In order to provide drinking water to the city of Elazig Hamzabey made before and after the construction of the dam is considered the current situation in the basin. As a result, in the basin population, settlement and economic geography, depending on the characteristics set forth the general character of the basin and maintained in the dam basin consisting attention is drawn to the positive and negative effects. And at the request of the local people, some suggestions were presented. Caro river basin Human and Economic Geography from working primarily literature and basins on a variety of data collection has been started with village in the basin general information about the Elazığ and Balou the relevant public institutions and organizations by visiting some of the information was obtained. Field observations made during surveys in the basin, more detailed information was designed to achieve. Key Words: Geography, Human Geography, Elazığ, Palu, Caro River, Hamzabey Dam
Caro river basin ( Palu-Elaziğ ) human and economic geography
Keywords: Coğrafya