Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Atık Sularının Sır Baraj Gölü’nde Meydana Getirdiği Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi - Canpolat, Ozgür; Uzun, Seval (My University, 2019)
Bu çalışmada, Kahramanmaraş organize sanayi bölgesinde çeşitli sektörlerde üretim yapan fabrikaların deşarjettikleri atık sularda ve bu atık suların karıştığı Sır Baraj Gölü ve Aksu Çayı (Kahramanmaraş)’nda suda ağır metaldüzeylerinin tespit edilmesi ve bu değerlerin çeşitli kuruluşlar (WHO, USEPA ve EC) tarafından önerilen standartdeğerlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hem atık sularda hem de Sır Baraj Gölü veAksu Çayı’nda suda bazı ağır metallerin (demir, bakır, çinko, krom, kadmiyum, nikel, arsenik ve civa)konsantrasyonlarının mevsimsel değişimi belirlenmiştir. Suda analizi gerçekleştirilen ağır metallerden Fe, Cu veZn her mevsimde tüm istasyonlarda tespit edilirken, Cr, Ni ve Cd sadece atık sularda tespit edilmiştir. As ve Hgdeğerleri ise cihazın ölçüm duyarlılığının altında kaldığından tespit edilememiştir. Aksu Çayı ve Sır BarajGölü’nde belirlenen istasyonlardan alınan su örneklerindeki ağır metal değerleri, WHO, USEPA ve EC tarafındanverilen standart değerlere göre karşılaştırılmıştır. Buna göre Fe, Cu, Zn, Cr ve Ni konsantrasyonları WHO, USEPAve EC tarafından belirlenen maksimum değerlerin çok üzerinde çıkmıştır. Bu veriler ışığında tekstil, kaplama vediğer endüstri fabrikalarından Aksu Çayı'na deşarj olan atık suların Sır Baraj Gölü’ne ağır metal taşıdığı ortayaçıkmaktadır.
Keywords: Su Kaynakları; Kimya; Analitik; Çevre Bilimleri