Dobutamin stres ekokardiyografi testi sırasında görülen semptom, yan etki ve komplikasyonlar - Karakurt, Ahmet; Kaya, Yüksel; Güvenç, Tolga Sinan; Akbulut, Mehmet (My University, 2013)
AMAÇ: İskemik koroner arter hastalığı tanı ve prognozunun beirlenmesinde, stres testler arasında, en sık egzersiz stres tesi kullanılmaktadır. Fakat bu testin kullanılamadığı durumlarda farmakolojik stres testleri alternatif olarak görülmektedir. En sık kullanılan testlerden biri de, dobutamin stres ekokardiyografi testidir. Çalı?mamızda, dobutamin stres ekokardiyografi testinde görülen semptom, yan etkiler ve komplikasyonları değerlendirmeyamaçladık. YÖNTEM: Çalı?maya, egzersiz stres testi inferior derivasyonlarında (DII, DIII, aVF) ST-segment ?1 mm down-sloping veya horizontaçökmeleri olan, erkek hastalar alındı. Hastalara ya?a bağımlı maksimal hedef kalp atım hızının %85ine ula?ana kadar veya ciddi yan etki görülene kadar dobutamin stres ekokardiyografi testi uygulandıGörülen semptomlar, yan etkiler ve komplikasyonlar kaydedildi. BULGULAR: Çalı?maya alınan 70 hastanın ya? ortalaması 52±9 yıldı ve 35-73 yıl arasında deği?iyordu. Dobutamin stres testi uygulaması sırasında, ventriküler fibrilasyon, miyokard enfaktüsü ve ölüm gibi ciddi bir komplikasyon görülmedi. İki (%2.85) olguda non-sustined ventriküler ta?ikardi ve bir (%1.42) hastada sustained ventriküler ta?ikardi gözlendi. En fazla izlenen belirtiler sırasıyla angina (%17.14), palpitasyon (%11.42), flushing (%7.14), ba? ağrıs(%5.71) ve ba? dönmesiydi (%2.85). Be? (%7,14) hastada semptomatik hipertansiyon ve bir (%1.42) hastada semptomatik hipotansiyon izlendi. SONUÇ: Dobutamin stres ekokardiyografi testinin ciddi komplikasyon oranı dü?üktür. Uygulama sırasında olu?an belirti ve yan
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Kalp ve Kalp Damar Sistemi