ÇAKIL GEÇİDİ YIKAMA DEBİSİNİN TAYİNİ - KAYA, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 1994)
İnş. Müh. Yusuf KAYA r> F. Ü. Mühendislik Fakültesi, 1994 Su alma sistemlerinin yapılış gayeleri, akarsulardan her zaman emniyetli bir şekilde su almak ve çökeltim havuzlarına minumum miktarda sürüntü maddesinin geçişini temin etmektir. Akarsulardan su alma sistemleri tabandan, karşıdan veya yandan olmak üzere üç şekilde gerçekleştirilir. Bu çalışmada; akarsuyun durumu, taşıdığı askı ve sürüntü maddeleri için önlemler ve su alma sistemleri hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Yandan su alma sisteminin daha düzenli ve verimli çalıştırılabilmesi için, su alma ağzı altına yerleştirilen bir yıkama kanalının; çakıl geçidi kapalı ve açık iken su alma ağzına giren malzeme miktarına etkisi ile, yıkama kanalının kesiti yarıya düşürüldüğündeki etkisi incelenmiştir. Yapılan deneylerde; yandan su alma sisteminde alışılagelen eşik altına konacak yıkama kanalı vasıtasıyla çakıl geçidi ister açık ister kapalı tutulsun Qa/Q s 0.50 oram için q^/q oranının çok azaldığı ayrıca yıkama kanalının açık olduğu sürelerde sürüntü madde miktarı ne olursa olsun su alma ağzı önünde malzeme birikmediği tesbit edilmiştir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering