TRİASETİN VE TRİBÜTİRİNİN ÇÖREKOTU TOHUMU (NİGELLA SATİVA) LİPAZI İLE HİDROLİZİNE ETİL ASETAT, N-NONAN VE ETİL ALKOLÜN ÇÖZÜCÜ ETKİLERİ - AŞÇIOĞLU, NURTEN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi TRİASETİN VE TRİBÜTİRİNİN ÇÖREKOTU TOHUMU(NigeIIa Sativa) LİPAZI İLE HİDROLİZİNE ETİL ASETAT, N-NONAN VE ETİL ALKOLÜN ÇÖZÜCÜ ETKİLERİ Nurten AŞÇIO?LU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 1996, Sayfa 76 Bu çalışmada, sıvı trigliseridlerden triasetin ve tribütirinin etil asetatlı, n-nonanlı ve etil alkollü ortamda yağı alınmış cörekotu tohumu lipazı (Nigeİla sativa) ile hidrolizi kesikli düzende incelenmiştir.Deneysel çalışmalarda, sıcaklık, pH ve karıştırma hızının kontrol edilebildiği 350 mi kapasiteli bir karıştırmalı kap kullanılmıştır. Hidroliz tepkimesi, pH değeri sabit tutulan tepkime ortamında, triasetinin ve tribütirinin cörekotu tohumu lipazı tarafından hidroliz sonucunda oluşan yağ asidini nötürleştirmek için harcanan sodyum hidroksit miktarının zamana karşı ölçülmesi yöntemiyle izlenmiştir.Triasetin ve tribütirinin cörekotu tohumu lipazıyla hidrolizinde en uygun pH = 6.0 ve sıcaklık = 35°C olarak bulunmuştur.II İçerisinde yağ bulunduğundan, çörekotu kendi kendisini hidroliz edebilme Özelliğine sahiptir. Çörekotunun kendi kendisini hidrolizleme hızı, çörekotu miktarının artmasıyla artmış; tanecik boyutunun artırılması ile azalmıştır. Çözücüsüz, etil asetat, n-nonan ve etil alkollü ortamda tribütirinin çörekotu ile hidrolizinde, başlangıç tepkime hızlan %1 (hacimce) tribütirin derişimine kadar Michaelis-Menten kinetiğine uygun olarak değişmektedir. Etil asetat, n-nonan ve etil alkollü ortamda triasetinin çörekotu ile hidrolizinde, başlangıç tepkime hızlan %4 ( hacimce ) triasetin derişimine kadar, çözücüsüz ortamda ise %5 ( hacimce ) triasetin derişimine kadar Michaelis-Menten kinetiğine uygun olarak değişmektedir. Anahtar Kelimeler : Çörekotu tohumu, Nigella Sativa, lipaz, triasetin, tribütirin, hidroliz, etil asetat, etil alkol ve n-nonan.

in SUMMARY Master Thesis THE HYDROLYSIS OF TRIACETINAND TRIBUTYRINBY THE LIPASE OFNIGELLA SATIVA IN THE PRESENCE OF ETHYL ACETATE, N-NONANE ANDETHANOL NurtenAŞÇIO?LU University of Fırat Gradute School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering 1996, Page 76 In this study, the hdyrolysis ofliquid triglycerides, Iriacetin and tribulyrin, by the lipase of Nigella Sativa in the presence of ethyl acetate, n-nonane and ethanol has been investigated in a batch reactor.In the experimental stage, a reactor of 350ml capacity with pH, temperature and agitation control was used.Hydrolysis reaction was monitored at constanat pH by using sodium hydroxide to neutralize the fatty acids released during the hydrolysis.Optimum pH and temperature for both triglycerides are 6.0 and 35°C, respectively.IV Nigella sativa may undergo self hydrolysis since it contains trigryceride.The reaction rate of hydrolysis increased.However, it was found that there was a converse relationship between reaction rate and particule size used. The initial reaction rate of the hydrolysis of tributyrin in the presence of no solvent, ethyl acetate, n-nonane and ethanol was found to follow Michaelis-Menten kinetics up to 1% ( v/v ). The initial reaction rate of triacetin in the presence of ethanol, n-nonane and ethyl acetate was found to follow Michaelis - Menten kinetics up to 4% (v/v), after that it slightly decreased.However, when no solvent was used, the reaction rated followed Michaelis - Menten kinetics up to 5% (v/v). Key Words : Nigella Sativa, lipase, triacetin, tributyrin, hydrolysis, ethyl acetate, n-nonane and ethanol.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering