ÖĞÜTÜLMÜŞ ARAÇ LASTİĞİ VE SASOBİT MODİFİYELİ BİTÜM VE BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIM ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜR, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bitümlü sıcak karışımlarda, her yıl daha da fazla artarak açığa çıkan atık araç lastiklerinin katkı malzemesi olarak kullanımı pek çok ülkede çevresel kaygıları azaltan adımlardan biri olmuştur. Öğütülmüş araç lastiği modifikasyonu, karışımların mekanik özelliklerini polimer modifikasyonunda olduğu kadar maliyetlerin artmasına neden olmadan iyileştirirken, artan viskoziteye neden olarak işlenebilme özelliğini düşürmektedir. Bu sebeple son zamanlarda işlenebilme özelliklerini iyileştirerek daha iyi sıkışma ve ekonomi sağlayacak ılık karışım katkıları da gündeme gelmektedir. Bu çalışmada polimer modifikasyonu yerine daha ekonomik olacak öğütülmüş araç lastiği modifikasyonunun ve ayrıca bir ılık karışım katkısı olan FT-parafinin (Sasobit) bitümün ve taş-mastik asfalt karışımın özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Öğütülmüş araç lastiği modifikasyonu ile ekonomik bir şekilde performansın artırılması, FT-parafin modifikasyonu ile işlenebilme özelliklerini iyileştirerek bu performansa ve ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmada öğütülmüş araç lastiği ve FT-parafin katkılarının bitümde ve taş mastik asfalt karışımlarında hem ayrı olarak hem de aynı karışım içinde birlikte kullanılmalarının etkileri incelenmiştir. Saf ve modifiye bitümlere yumuşama noktası, penetrasyon, dönel viskozite, kiriş eğme ve dinamik kesme reometresi deneyleri; modifiyeli bitümlerle imal edilmiş taş mastik asfalt karışımlarına ise Marshall stabilite ve akma, indirek çekme rijitlik modülü, indirek çekme yorulma deneyleri uygulanacaktır. Sonuçta CR ile birlikte kullanılan parafinin performansa da katkı sağladığı, mekanik özellikler bakımından CR ile uyumlu olduğu ve stiren-butadien-stiren modifikasyonuna alternatif olacağı tespit edilmiştir.

Usage of waste vehicle tires, which increase more every year, as additive material in bituminous hot mixtures is one of the attempts, which reduce environmental concerns in several countries. While ground vehicle tire modification enhances mechanical properties of the mixtures without causing cost increases as seen in polymer modification, it reduces workability property by causing increased viscosity. Therefore, warm mixture additives, which can provide better compaction and economy by enhancing workability properties comes into question recently. In this study, the effects of ground vehicle tire modification, which is more economical instead polymer modification and FT-wax, which is a warm mixture additive on properties of bitumen and stone-mastic-asphalt mixture were investigated. Increasing performance economically with vehicle tire modification, contributing to this performance and economy by enhancing workability properties with FT-wax modification is being aimed. In the study, the effects of using ground vehicle tire and FT-wax together and separately in bitumen and stone-mastic-asphalt mixtures were investigated. Softening point, penetration, rotational viscosity, bending beam and dynamic shear rheometer experiments were applied to pure and modified bitumen whereas Marshall Stability and flow, indirect tensile stiffness modulus, indirect tensile fatigue, experiments were applied to the stone-mastic-asphalt mixtures which have been produced by modified bitumen. In conclusion, it was determined that paraffin used with CR could contribute to performance and paraffin was in accordance with the CR in terms of mechanical properties and also it could be an alternative to styrene-butadiene-styrene (SBS) modification.
Investigatin of the properties of the crumb rubber and sasobit modified bitumen and bituminous hot mixtures
Keywords: Ulaşım