Elazığ yöresindeki bazı tıbbi bitkilerin antimikrobiyal aktiviteleri - Kırbağ, Sevda; Zengin, Fikriye (My University, 2006)
Bu çalışmada Elazığ yöresinde tıbbi amaçlarla kullanılan Bunium paucifolium DC. var. paucifolium, Taraxacum revertens G. Hagl., Linum nodiflorum L., Centauria kurdica Reichart., Echium italicum L., Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Frey & Barnma) Barnm, Thymus kotschyanus Boiss & Hohen var. glabrescens Boiss., Verbascum varians Freyn & Sind. Ranunculus constantinopolitanus (DC) UV., Rheum ribes L. ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Bu ekstraktlar disk diffuzyon metoduna göre Bacillus megaterium DSM 32, Bacillus subtilis IMG 22, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeroginosa DSM 50071, Listeria monocytogenes SCOTTA, Klebsiella pneumonia FMC 5, Proteus vulgaris FMC I, Staphylococcus aureus COWAN 1, Saccharomyces cerevisiae FMC 16, Candidia albicans FMC 17 üzerinde antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonunda Bunium paucifolium var. paucifolium, Linum nodiflorum L. Centauria kurdica, Salvia verticillata subsp. amasiaca, Thymus kotschyanus var. glabrescens Rheum ribes ekstraktları test edilen mikroorganizmaların gelişmelerini değişik oranlarda engellemişlerdir. Diğer ekstraktlar mikroorganizmaların gelişmelerini inhibe etmemiştir.
Keywords: Tıbbi bitkiler; antimikrobiyal özellikler; mikroorganizmalar; Elazığ; antimikrobiyal aktivite