MENİSKÜS LEZYONLARINDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TANI DEĞERİ - ALGÜL, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1998)
Biz bu çalışmamızda noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olan Bilgisayarlı Tomografi (BT)'nin menisküs lezyonlarındaki tanı değerini araştırarak bulgularımızı operasyon sonuçları ile karşılaştırdık. Çalışmamızda, Ocak 1995-Nisan 1998 tarihleri arasında, menisküs patolojisi ön tanısı ile BT tetkiki yapılan 248 hasta (136 erkek, 112 kadın) değerlendirilmiştir. BT inceleme sonucu menisküs yırtığı saptanan 25 olgunun BT sonuçlarını artrotomi bulguları ile karşılaştırdık. 1 olguda menisküsler normal, 2 olguda menisküste dejeneratif değişiklikler ve 22 vakada BT incelemede tarif edildiği şekilde yırtık izlenmiştir (BT doğruluk %88). Menisküs yırtıklarının % 72,7'si medial menisküste olup longitudinal yırtık izlenme oranı %62'dir. Sonuç olarak, menisküs lezyonlarında BT inceleme, her hastaya kolaylıkla uygulanabilmesi, invaziv olmaması, enfeksiyon ve effüzyon varlığında da uygulanabilmesi, tetkikin kısa sürede (12-15 dk.) tamamlanabilmesi, tanı değerinin yüksek olması, lezyonun lokalizasyonu ve komşu yapılarla ilişkisi yanında eşlik eden diğer patolojilerin de incelenmesine olanak kılması nedeniyle menisküs lezyonlarında tercih edilecek bir yöntemdir. 39
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine