Hemşirelik Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Özgecilik Düzeyinin Kan Bağışı Tutumuna Etkisi - Çiftçi, Bahar; Turan, Gülcan Bahçecioğlu (My University, 2021)
Amaç Bu araştırma, hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerin özgecilik düzeyinin kan bağışı tutumuna etkisini belirlemek amacıyla yapıldı Gereç ve Yöntemler Araştırmanın evrenini, Türkiye’de bir hemşirelik fakültesinde öğrenim gören 1200 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Araştırmanın örneklemi ise; tanımlanan evrenden araştırmaya katılmayı kabul eden, araştırma kriterlerine uyan ve olasılıklı örneklem yönteminden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 321 öğrenci oluşturdu. Araştırmanın verileri Şubat-Nisan 2021 tarihleri arasında “Öğrenci Bilgi Formu”, “Özgecilik Ölçeği” ve “Kan Bağışı Tutum Ölçeği” kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzde hesapları, ortalama, standart sapma ve Pearson korelasyon analizi yapıldı. Bulgular Hemşirelik öğrencilerin “Özgecilik Ölçeği” alt boyut puan ortalamalarının “Gönüllü Faaliyetlere Katılım” alt boyutu için 25,28±5,95, “Maddi Yardım” alt boyut için 23,84±4,34, “Travmatik Durumlarda Yardım” alt boyutu için 25,21±3,76, “Yaşlı/Hastalara Bakım” alt boyutu için 16,35±3,04, “Fiziksel Güce Dayalı Yardım” alt boyutu için 19,71±3,83,” Eğitim Sürecinde Yardım” alt boyutu için 19,76±3,83, “Yakınlık Duygusundan Kaynaklanan Yardım” alt boyutu için 20,60±3,27 olduğu belirlendi. Özgecilik ölçeği toplam puan ortalamasının ise 150,78±22,30 olduğu belirlendi. Ayrıca hemşirelik öğrencilerin “Kan Bağışı Tutum Ölçeği” alt boyut puan ortalamalarının “Toplumsal Sosyal Sorumluluk” alt boyutu için 52,46±8,09, “Endişe” alt boyutu için 28,27±5,82, “Toplumsal Görüş ve Anlayış” alt boyutu için 13,13±3,08 olduğu belirlendi. Kan Bağışı Tutum Ölçeği toplam puan ortalamasının ise 93,86±12,10 olduğu belirlendi. Özgecilik düzeyi ile kan bağışı tutumu arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin istatistiksel açıdan orta düzeyde olduğu belirlendi. (r=,417**, p< 0,001) Sonuç Hemşirelik öğrencilerinin özgecilik düzeylerinin yüksek ve kan bağışına yönelik tutumlarının ise olumlu olduğu saptandı. Ayrıca; hemşirelik öğrencilerinin özgecilik düzeyi artıkça kan bağışına yönelik tutumlarının olumlu yönde arttığı belirlendi.
Keywords: Hemşirelik öğrencileri; özgecilik; kan bağışı tutumu