ULTRA ESER DÜZEYDEKİ AĞIR METALLERİN AMBERLİTE-XAD İLE ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİYLE TAYİNİ - İNCE, MUHARREM (Fırat Üniveristesi, 2005)
Ni, Cd, Pb, Co gibi bazı ağır metaller eser düzeyde dahi toksik özelliklere sahipolabilmektedirler. Bu nedenle bu metallerin çevre ve gıda örneklerindeki ultraeser düzeydeki (ppb)konsantrasyonlarının tayini büyük önem taşımaktadır. Alevli AAS gibi metodlarla ancak ppmdüzeyindeki metaller tayin edilebildiğinden analiz şemasına bir önderiştirme basamağının eklenmesigenellikle tercih edilen bir yöntemdir.Bu çalışmada, XAD-7 Polimerik reçinesi, PAR ligandı ile beraber kullanılarak önderiştirmebaşarılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerden pH=2'de Kobaltın ve pH=5.5'ta Nikelin ve Bakırın%90'ın üzerinde zenginleştiği gözlenmiştir. Optimize edilen metod doğal maden sularınauygulanmıştır. Analiz edilen maden sularında 1.5-21 ppb aralığında Ni, 0.4-6.8 ppb aralığında Cu ve0.5-3.5 ppb aralığında Co bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Nikel, Bakır, Kobalt, Doğal Maden Suyu, Önderiştirme, PAR, Alevli AtomikAbsorpsiyon Spektrometresi (F-AAS)
Preconcentration of metals at the trace level on amberlite XAD and determination atomic absorption spectrophotometry
Keywords: Kimya