Total larenjektomi sonrası nazal ve nazofarengeal floradaki değişiklikler - Kaygusuz, İrfan; Karlıdag, Turgut; Keleş, Erol; Yalçın, Şinasi; Alpay, H. Cengiz; Yakupoğulları, Yusuf (My University, 2005)
Amaç: Bu çalışmanın amacı total larenjektomi sonrası nazal ve nazofarengeal mikrobiyal floradaki değişiklikleri saptamaktır. Yöntem: Çalışmaya total larenjektomi yapılmış 20 olgu ve aynı demografik özelliklere sahip 20 sağlıklı gönüllü alındı. Her iki gruptaki olguların nazal ve nazofarengeal sürüntü kültürleri alınarak mikroorganizmalar izole edildi. Bulgular: Total larenjektomi yapılan olguların yedisinde, kontrol grubunun ise 12’sinde nazal flora kültürleri normal flora olarak saptandı. Total larenjektomili olguların 13’ünde nazal florada bir veya birden fazla sıklıkla hastalık nedeni olan mikroorganizma (olguların beşinde S. aureus, ikisinde beta hemolitik streptokok, beşinde P. aeruginosa, birinde Acinobacter spp. ve yedisinde Candida spp.) izole edildi. Kontrol grubunda ise nazal florada, olguların birinde Candida spp.’e, birinde beta hemolitik streptokoka ve altısında S. aureus’a rastlandı. Nazofarengeal sürüntü kültürlerinde kontrol grubunda 14, total larenjektomi grubunda ise beş olguda normal flora saptanırken kontrol grubunda altı olguda (olguların birinde S. aureus, birinde beta hemolitik streptokok, üçünde Klebsiella spp. ve birinde E. coli); total larenjektomi grubunda ise 15 olguda (olguların beşinde S. aureus, altısında beta hemolitik streptoko, beşinde Klebsiella spp., beşinde P. aeruginosa, birinde Acinobacter spp. ve yedisinde Candida spp.) bir veya birden fazla sıklıkla hastalık etkeni olan mikroorganizma saptandı. Total larenjektomi yapılan olgular ile kontrol grubu olguları incelendiğinde normal nazal ve nazofarengeal florada bulunmayan mikroorganizmaların kontrol grubuna oranla total larenjektomi grubunda yüksek oranda arttığı görüldü. Sonuç: Total larenjektomi yapılan olgularda normal nazal ve nazofarengeal flora değişmektedir. Bu nedenle total larenjektomi yapılmış olgularda rinit, sinüzit, farenjit vb. tedavi edilirken floradaki bu değişiklik göz önünde bulundurulmalıdır.
Keywords: Nazofarinks; Larinjektomi; Burun; Kültür ortamı