Takayasu arteriti - Yılmaz, Turgut; Kökner, A. Şahap; Çelebi, Serdal; Aydemir, Orhan; Murat, Ayşe (My University, 2002)
Takayasu hastalığı, vasküler sistemin enflamatuar bir hastalığı olup, özellikle uzak doğulu bayan hastalarda görülmektedir. Hastalık sıklıkla başağrısı, görme bozuklukları ve bayılma gibi semptomlarla kendini göstermektedir. Takayasu hastalığında oküler bulgular % 60 oranında görülmektedir. Bu bulgular, mikroanevrizma oluşumu, retinal arteriovenöz malformasyonlar, vitreus hemorajisi ve proliferatif retinopatidir. Bu makalede, Takayasu hastalığı tanısı ile izlediğimiz 50 yaşındaki erkek hasta sunulmaktadır.
Keywords: Erkek; Olgu sunumu; Retinal ven tıkanıklığı; Orta Yaş; Takayasu arteriti