KOLOREKTAL KANSERLERDE APOC1 EKSPRESYONUNUN PROGNOSTİK PARAMETRELER VE SAĞKALIM İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇEÇEN, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kolorektal kanserler, en sık görülen üçüncü kanser türü olup kansere bağlı ölümlerde ise 2. sırada yer almaktadırlar. Kolorektal kanser görülme sıklığı ve mortalite oranı dünya genelinde artmaktadır. Prognostik önemi olan birçok faktör tanımlanmıştır. Tümörün histolojik derecesi ve evresi, lenf düğümü metastazı, makroskopik tümör çapı prognostik faktörler arasında sayılabilir. Çalışmamızda kolorektal kanserlerde APOC1 ekspresyonunun prognostik faktörler ve sağkalım ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Çalışmaya, hastanemiz arşivinden seçilen 90 kolon adenokarsinomu (19 iyi diferansiye, 55 orta derecede diferansiye, 16 az diferansiye) vakası dahil edildi. Hastalara ait cinsiyet, yaş, histolojik grade, makroskopik tümör c?apı, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, TNM evresi gibi klinikopatolojik parametreler ve sağ kalım durumlarına dijital arşivleme sisteminden ulaşıldı. Seçilen olgulara ait parafin bloklardan yapılan kesitlere immünhistokimyasal olarak APOC1 boyası uygulandı. APOC1 boyanma indeksi ile prognostik değerler ve sağkalım istatiksel olarak karşilaştrıldı. APOC1 boyanma indeksi ile olguların cinsiyet, yaş, tümör lokalizasyonu, histolojik grade, tümörü infiltre eden lenfositler, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, N evresi, tanı anında uzak metastaz ve TNM evresi arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). APOC1 boyanma indeksi ile makroskopik tümör çapı ve T evresi arasında anlamlı ilişki tespit edildi (p<0.05). Sağkalım analizlerinde, yüksek APOC1 ekspresyonu gösteren hastaların sağkalım süresi, düşük ekspresyon gösteren hastalara göre daha kısa bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Cox regresyon analizi de yüksek APOC1 ekspresyonunun kötüleşen genel sağkalım ile ilişkili olduğunu göstermiştir (<0.05). Sonuç olarak, yüksek APOC1 ekspresyonunun daha kötü prognoz ile ilişkilendirilebileceği saptanmıştır. APOC1'in kolorektal kanserlerde bağımsız bir prognostik belirteç olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. APOC1, uygun hedefe yönelik tedavilerin planlanması ve yürütülmesi, ayrıca kolorektal kanserde sağkalım tahminlerinin iyileştirilmesi için umut verici olabilir. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, APOC1 ekspresyonu, Prognostik parametreler, Sağkalım, I?mmünohistokimya,

Colorectal cancers are the third most common type of cancer and the second most common cause of cancer-related deaths. Colorectal cancer incidence and mortality rates are increasing worldwide. Many factors with prognostic significance have been identified. Histological grade and stage of the tumor, lymph node metastasis, macroscopic tumor diameter are among the prognostic factors. In our study, we aimed to determine the relationship between APOC1 expression and prognostic factors and survival in colorectal cancers. The study included 90 cases of colon adenocarcinoma (19 well differentiated, 55 moderately differentiated, 16 poorly differentiated) selected from the archive of our hospital. Clinicopathological parameters such as gender, age, histological grade, macroscopic tumour diameter, lymphovascular invasion, perineural invasion, TNM stage and survival status were obtained from the digital archiving system. APOC1 staining was performed immunohistochemically on the sections of paraffin blocks of the selected cases. Prognostic values and survival were statistically compared with APOC1 staining index. No significant correlation was found between APOC1 staining index and gender, age, tumour localisation, histological grade, tumour infiltrating lymphocytes, lymphovascular invasion, perineural invasion, N stage, metastasis and TNM stage (p>0.05). APOC1 staining index was significantly correlated with macroscopic tumour diameter and T stage (p<0.05). In survival analyses, the survival time of patients with high APOC1 expression was found to be shorter than that of patients with low expression and this difference was statistically significant (p<0.05). Cox regression analysis also showed that high APOC1 expression was associated with worsened overall survival (<0.05). In conclusion, high APOC1 expression may be associated with a worse prognosis. It has been determined that APOC1 can be used as an independent prognostic marker in colorectal cancers. APOC1 may be promising for the planning and execution of appropriate targeted therapies, as well as for improving survival predictions in colorectal cancer. Key Words: Colorectal cancer, APOC1 expression, Prognostic parameters, Survival, Immunohistochemistry,
The relationship between APOC1 expression and prognostic parameters and survival in colorectal cancer
Keywords: Patoloji