GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (ONCORHYNCHUS MYKİSS) OKSİTETRASİKLİN İLE İNDÜKLENEN TOKSİSİTEYE KARŞI POLENİN KORUYUCULUĞU - SAFİ, ABDULLAH EMRE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)' nda oksitetrasikline karşı polenin koruyuculuğunun araştırılması amaçlandı. Balıklara 60 mg/kg balık dozunda oksitetrasiklin tek doz olarak enjekte edildi. Oksitetrasiklin enjekte edilen balıklara 30 ppm polen eş zamanlı olarak uygulandı. Deneme 96 saat sürdü ve bu sürenin sonunda balıklardan kan ve doku (karaciğer, böbrek ve solungaç) örnekleri alındı. Kan ve doku örneklerinde hematolojik (eritrosit sayısı, hemoglobin ve hematokrit düzeyleri), immünolojik (lökosit sayısı, oksidatif radikal üretimi (nitrobluetetrazolium-NBT aktivitesi), total protein ve total immünoglobulin düzeyleri) ve antioksidan (malondialdehit düzeyi, glutatyon peroksidaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyi) parametreler analiz edildi. Oksitetrasiklin enjekte edilen grubun hematolojik ve immünolojik değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu (p < 0,05). Oksitetrasiklinle eş zamanlı polen uygulanan grupta hematolojik ve immünolojik değerlerin yalnız oksitetrasiklin uygulanan gruba göre daha yüksek olduğu belirlendi (p < 0,05). Oksitetrasiklin enjekte edilen grubun doku malondialdehit düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü (p < 0,05). Yalnız oksitetrasiklin uygulanan gruba kıyasla oksitetrasiklinle eş zamanlı polen uygulanan grubun doku malondialdehit düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edildi (p < 0,05). Kontrol grubuna göre oksitetrasiklin enjekte edilen grubun doku glutatyon peroksidaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyinin istatistiksel olarak daha düşük olduğu görüldü (p < 0,05). Oksitetrasiklinle eş zamanlı polen uygulanan grupta doku glutatyon peroksidaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyinin yalnız oksitetrasiklin uygulanan gruba göre daha yüksek olduğu belirlendi (p < 0,05).

In this study, it was aimed to investigate protectiveness of pollen against oxytetracycline in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The fish were injected with a single dose of oxytetracycline at a dose of 60 mg / kg fish. 30 ppm pollen was simultaneously applied to oxytetracycline injected fish. The experiment lasted 96 hours and blood and tissue (liver, kidney, and gill) samples were taken from the fish at the end of this period. In blood and tissue samples, haematological (erythrocyte count, hemoglobin and hematocrit levels), immünological (leukocyte count, oxidative radical production (nitrobluetetrazolium-NBT activity), total protein and total immünoglobulin levels) and antioxidant (malondialdehyde level, glutathione peroxidase, glutathione peroxidase, -transferase activities and reduced glutathione level) parameters were analyzed. Hematological and immünological values of the oxytetracycline injected group were found to be statistically lower than the control group (p < 0.05). Hematological and immünological values were determined to be higher in the group that was applied pollen simultaneously with oxytetracycline when compared to the group treated with oxytetracycline alone (p < 0.05). Tissue malondialdehyde levels of the oxytetracycline injected group were observed to be statistically higher than the control group (p < 0.05). Tissue malondialdehyde levels were found to be lower in the group that was applied pollen simultaneously with oxytetracycline when compared to the group treated with oxytetracycline alone (p < 0.05). Tissue glutathione peroxidase, catalase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione levels were found to be statistically lower in the oxytetracycline injected group compared to the control group (p < 0.05). Tissue glutathione peroxidase, catalase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione levels were found to be higher in the group that was applied pollen simultaneously with oxytetracycline when compared to the group treated with oxytetracycline alone (p < 0.05).
Protectiveness of pollen against toxicity by oxytetracycline in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Keywords: Su Ürünleri