SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA SPONTAN VE LİPOPOLİSAKKARİT VEYA PROSTAGLANDİN F2ALFA İLE İNDÜKLENMİŞ KASILMALAR ÜZERİNE NİTROGLİSERİN VE SİLDENAFİL SİTRATIN ETKİLERİ - TUĞ, NİYAZİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Erken doğum etiyolojisinde bakteriyel enfeksiyonlar, en önemli faktörler arasında gelmektedir. Gebelikte bakteriyel enfeksiyon varlığında bakteri ürünleri, sitokin ve prostaglandin sentezine yol açarak miyometriyal kasılmaları indüklemektedir. Erken doğum tedavisinde yeni ajanlar olan nitrik oksit donörleri ve fosfodiesteraz inhibitörleri ile yapılan çalışmalardan umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada, sıçanda lipopolisakkarit ve prostaglandin F2a ile indüklenen miyometriyal kasılmalar üzerinde nitrogliserin ve sildenafil sitratın etkileri araştırılmıştır. Wistar-albino cinsi, 250-300 g ağırlığında 56 adet sıçan, gebeliklerinin 16. gününde rastgele dört gruba ayrılmış, gruplara sırasıyla 50 ug/kg intraperitoneal Salmonella enteridis lipopolisakkariti ve / veya 5 mg transdermal nitrogliserin ve plasebo verilmiştir. Uygulamadan üç saat sonra dekapitasyonla öldürülen sıçanlardan elde edilen miyometriyum kesitleri, fizyolojik şartlarda tuzlu su eriyiği içeren organ banyosunda, 1 g istirahat gerimi altında asılmış; spontan ve 1 \M PGF2a ile indüklenen kasılmalar, 30 dakikalık uyum periyodunu takiben onar dakikalık periyodlar halinde kontrol şartlarında ve 50, 100 ve 200 ug/ml sildenafil konsantrasyonlarında kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi ve şekiller, paired t, tek yönlü varyans analizi ve post hoc LSD testleri ile, Microgal origin 5.0 ve SPSS 10.0 bilgisayar programları kullanılarak yapılmıştır. Lipopolisakkarit ve PGF2a, miyometriyal kasılmaların amplitüd ve frekanslarını benzer ölçülerde arttırmıştır (nı= 12, n2= 13; p<0.05). Nitrogliserin, spontan, lipopolisakkarit veya PGF2u ile indüklenmiş kasılmaların amplitüd ve frekanslarını baskılamıştır (m= 13, n2= 11, n3= 13; p<0.05). Sildenafil sitrat, spontan ve indüklenmiş kasılmaların amplitüd ve frekanslarını 50, 100 ve 200 ug / mi konsantrasyonlarında ayrı ayrı baskılamıştır (p<0.05). Sonuç olarak nitrogliserin ve sildenafil sitrat, sıçan miyometriy umunda spontarı ve indüklenmiş kasılmaları baskılamıştır. Bu ajanların klinik kullanıma girebilmesi için etki mekanizmalarıyla birlikte fetal ve maternaletkilerinin ileri çalışmalarla açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu şekilde geleneksel tokoliz tedavisine yeni bir boyut kazandırabilir. Anahtar Kelimeler: Tokoliz, lipopolisakkarit, PGF2a, nitrogliserin, sildenafil.

Bacterial infections constitute one of the most important aetiologic factor for preterm labor. Bacterial products released during infection in pregnancy results increased cytokine and hence prostaglandin synthesis which induce premature uterine contractions. Promising results were achieved from the investigations performed on novel therapeutic agents used in the treatment of preterm labor, nitric oxide donors and phosphodiesterase inhibitors. In this study, effects of nitroglycerine and sildenafil citrate on spontaneous and induced myometrial contractions either by bacterial lipopolsaccharide or prostaglandin F2(1 were investigated in the rat. 56 Wistar-albino rats, weighing 250-300 g were randomised into four groups at their 16th days of gestation. Medications applied to the groups were Salmonella enteridis lipopolysaccharide 50 ug/kg intraperitoneally and / or nitroglycerine 5 mg transdermal and / or placebo respectively. Myometrial strips were taken from the rate immidiately after killing following three hours of the aplication of medications. Spontaneous or induced contractions of the strips were recorded following hanging under passive tension within isolated organ battı containing saline under physiological conditions after a 30 minutes accomodation period and as 10 minute periods for each of 50, 100 ve 200 ng/ml sildenafil concentrations. Statistical comparisons were performed and the figures were drawn by using microgal origin 5.0 and SPSS 10.0 software programs. Lipopolysaccharide and PGF2a increased the amplitudes and the frequencies of contractions in a similar manner (m= 12, nz= 13; p<0.05). Nitroglycerine supressed the amplitudes and the frequencies of the spontaneous and induced contractions by either lipopolysaccharide or PGF2a (ni= 13, n2= 11, n3= 13; p<0.05). Sildenafil citrate also supressed the amplitudes and the frequencies of spontaneous or lipopolysaccharide or PGF&* induced contractions in 50, 100 and 200 jig. / ml concentrations seperately (p<0.05). In conclusion, both nitroglycerine and sildenafil citrate suppressed spontaneous and induced contractions of the rat myometrium. Mechanismsof actions, and the feto-maternal effects of these agents must be cleared exactly inorder to be accepted for clinical use. This may gain a new perspective to the conventional tocolytic treatment. Key Words: Tocolysis, lipopolysaccharide, PGF2a, nitroglycerine, sildenafil.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology