RATLARDA DENEYSEL PARSİYEL HEPATİK REZEKSİYON SONRASI GHRELİN'İN KARACİĞER REJENERASYONU ÜZERİNE ETKİSİ - BOZDAĞ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Karaciğer, organizmanın en büyük organı olup, metabolik fonksiyonların düzenlenmesin de büyük rol oynar. Bu nedenle karaciğer rezeksiyonları sonrası majör komplikasyonlar da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Karaciğer rejenerasyonunun kontrol edilebilir yaygın bir işlem haline gelmesi modern cerrahideki en önemli aşamalardan birisidir. Ratlarda growth hormon uyarımı, karaciğerde kütlesel büyüme, hücre sayısında ve extraselüler doku miktarında artış sonucunda büyümeye ve vücut ağırlığında artışa neden olur. Ghrelin büyüme hormonu salgılanması, enerji metabolizması ve iştah regülasyonu üzerine etkilidir. Bizim bu çalışmada ki amacımız ghrelin'in karaciğer rejenerasyonu üzerine olan etkilerini araştırmaktı.Bu çalışma da 30 adet Wistar Albino türü rat kullanıldı. Ratlara genel anestezi altında parsiyel hepatektomi uygulanıp, Grup I'deki ratlara intraperitoneal serum fizyolojik, Grup II'deki ratlara intraperitoneal ghrelin uygulandı. Gruplar 24 saat, 48 saat, 7 gün yaşatılan ve beşer rattan oluşan alt gruplara ayrıldı. Belirtilen süre sonunda ratlar eter anestezisi sonrası dekapite edilip kan örnekleri alındı ve serum AST, ALT, ALP, GGT, Ghrelin, Growth hormon, PTZ düzeyleri ölçüldü. Sonra relaparatomi uygulanıp total hepatektomi yapıldı ve alınan karaciğerden doku ghrelin düzeyi ve Ki-67 ekspresyon düzeyi değerlendirildi.Grup II'deki elde edilen morfolojik ve biyokimyasal parametreler grup I ile karşılaştırıldığında rölatif karaciğer ağırlığı, AST, ALT, ALP, GGT, albumin, PTZ, serum açile ve doku desaçile ghrelin düzeylerinde anlamlı farklılık gözlendi (p<0,05). Fakat rejenerasyonun proliferatif göstergesi olan Ki-67 boyanma yüzdesi ve growth hormon düzeylerinde anlamlı bir artış gözlenmemiştir (p>0,05)Sonuç olarak çalışmamızda ghrelinin rejenerasyonunu gösteren indirek bulgular da pozitif sonuç elde edilmişken direk bulgularda anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Bu ghrelinin antiproliferatif etkisinden kaynaklanmış olabileceği düşünülmüştür. Ghrelinin karaciğer rejenerasyonuna katkısı çalışmamızda tespit edilmemiştir.Anahtar kelimeler: Parsiyel Hepatektomi, ghrelin, karaciğer rejenerasyonu, growth hormon

Liver is the largest solid organ in the body having major roles in metabolic functions. For this reason following hepatic resections major complications can be seen. Control of the hepatic regenaration is an important step in modern surgery. Growth hormon has a positive effect on cellular and extracellular growth and volume of the liver. Ghrelin has effects on hormon release and energy metabolism and appetite regulation. The aim of this study is to evaluate the effects of ghrelin on hepatic regenaration.Thirty Wistar Albino rats were used. Partial hepatectomy was performed to rats, and serum saline was given intraperitoneally to Group I (n=15) rats, ghrelin to group II (n=15) rats. Group II was divided to subgroups containing 5 rats in each group according to postoperative time, 24 hours, 48 hours and 7 days respectively. Under general anesthezia rats were decapitised and serum samples were taken to detect AST, ALT, ALP, GGT, ghrelin, growth hormon and PTT. After relaparotomi livers were examined for ghrelin levels and Ki-67 expressions.When Group II was compared with Group I the morphological and biochemical parameters, relative liver weight, AST, ALT, ALP, GGT, albumin, PTT, acile and deacile tissue ghrelin levels were significantly different in Group II (p<0,05). But the Ki-67 and growth hormon levels were not signifacantly high in Group II (P>0,05)We concluded that the indirect markers of hepatic regeneration with ghrelin were positively correlated but the direct signs of the regeneration were not significantly related. This effect was atributed to the antiproliferative effect of ghrelin. In this study we concluded that ghrelin was not effective on hepatic regenaration.Keywords: parsial hepatectomy, ghrelin, liver regenaration, growty hormone
The effect of Ghrelin on hepatic regeneration after partial hepatectomy in rats.
Keywords: Genel Cerrahi