RADAR DOPPLER İŞARETLERİ İLE OTOMATİK HEDEF TANIMA - COŞAR, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİ RADAR DOPPLER İŞARETLERİ İLE OTOMATİK HEDEF TANIMA Serhat COŞAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: Vm-65 Bu tez çalışmasında, radar hedeflerinden elde edilen Doppler ses işaretleri kullanılarak, akıllı örüntü tanıma yaklaşımıyla radar hedeflerinin otomatik olarak sınıflandırılması yapıldı. Geliştirilen otomatik tanıma sistemi, iki aşama üzerine kurulmuştur : Özellik çıkarma ve sınıflama. Birinci aşamada; radardan elde edilen ve bilgisayar ortamına aktarılan çeşitli hedeflere ait radar Doppler ses işaretlerinin, işaret işleme algoritmalarından olan dalgacık dönüşümü ile zaman-frekans gösterimleri elde edildi. Bu gösterimdeki her bir bileşenin içerdiği bilgi miktarını ölçmek için Entropi hesaplama tekniği uygulanarak, radar doppler işaretlerine ait özellik vektörü elde edildi. Böylece özellik çıkarımı ile, söz konusu hedefe ait radar doppler işaretini en iyi şekilde özetleyen ve diğerleri ile ayrımı sağlayan anahtar bilgiler elde edildi. İkinci aşama ise; tanımlamanın karar aşaması olup, burada da hedefin tipini otomatik olarak belirlemek için, karar verici olarak yapay sinir ağı sınırlandırıcısı kullanıldı. Bu çalışmalar için MATLAB ortamında çeşitli bilgisayar yazılımlar geliştirildi. Geliştirilen bu yöntem, doppler ses işaretine dayalı olarak operatör tarafından yapılan hedef tanıma işlemlerinde bir otomatiklik sağlayarak, insan faktöründen kaynaklanan hataları en aza indirgeyecektir. Anahtar Kelimeler : Örüntü tanıma, özellik çıkarma, dalgacık dönüşümü, hedef tanıma, Doppler işaretleri, yapay sinir ağlan, entropi. vn
Automated target recognition by using radar Doppler signals
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol