Okul Yöneticilerinin, İletişim Sürecindeki Etkililiği Ölçeğinin Geliştirilmesi - Özmen, Fatma; Yörük, Sinan (My University, 2007)
Bu çalışmada, yöneticilerin, öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlamaya yönelik olarak, iletişim sürecine ilişkin etkililiğini ölçmek amacıyla, eğitimci görüşleri temelinde bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Bunun için önce, ilgili alan yazından ve okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerle yapılan görüşmelerdeki izlenimlerden yararlanılarak, iletişime ilişkin beşli Likert tipi olumlu ve olumsuz ifadelerden oluşan 38 madde geliştirilmiştir. Bu maddeler daha sonra uzman görüşlerine sunulmuş ve bazı maddeler elenmiştir. Son olarak, 11 olumsuz ve 15 olumlu olmak üzere toplam 26 maddeden oluşan bir ölçek elde edilmiştir. Bu ölçek, Elazığ il merkezindeki ilköğretim kurumlarında , görev yapan öğretmen ve yöneticilere uygulanmıştır. Elazığ'da bulunan her eğitim bölgesinden rasgele yöntemle seçilen bir ilköğretim okuluna anket dağıtılmış ve toplam olarak dönen anket sayısı 132 olmuştur. Anket maddelerine verilen yanıtlara göre ölçeğin Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı .90 olarak bulunmuştur. Ölçek tek boyutlu bir ölçek olup, okul yöneticilerinin iletişim sürecindeki etkililiğini ölçmektedir.
Keywords: Öğretmen eğitimi; iletişim; geçerlik; güvenirlik; örgütsel iletişim; okul yöneticileri; mesleki gelişim; öğrenen organizasyon