DENEYSEL FARE BRUSELLOZUNUN TEDAVİSİNDE AMPİCİLLİN, SEFTRİAKSON, KLARİTROMİSİN VE RİFAMPİSİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - DEMİRDAĞ, KUTBEDDİN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu çalışma, bölgemizde endemik olarak görülen ve değişik antibiyotik kombinasyonu tedavilerine rağmen % 10 civarında tedavi başarısızlığı ve sık relapslara neden olan brusellozda, değişik antibiyotiklerin in vivo olarak etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada toplam 80 adet erkek beyaz deney faresi B. melitensis M16 susu ile infekte edildi. Fareler 20 adet kontrol, 1 5'erli 4 adet tedavi gruplarını oluşturmak üzere rastgele ayrıldı. Tedavi gruplarına; ampisilin 200 mg/kg/gün oral, klaritromisin 30 mg/kg/gün oral, seftriakson 50 mg/kg/gün İP ve rifampisin 50 mg/kg/gün oral 14 gün süresince verildi. Tedavi süresi sonunda, bütün deney fareleri anestezi altında kesildi. Steril Şartlarda alınan dalaklar kültür plaklarına ekildi. Kültürler 7 gün sonra değerlendirildi. Kontrol grubundaki tüm farelerin dalak kültürlerinde üreme tespit edildi. Üreyen ortalama mikroorganizma sayısı 34.967 ± 4.454 (ortalama Log CFU değeri 4,48 + 0,06) olarak tespit edildi. Ampisilin uygulanan deney hayvanlarının hiçbirinin tedavi edilmediği, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında mikroorganizma sayısında bir azalma meydana getirmediği saptandı. Böylece in vivo fare modeli bruselloz tedavisinde ampisilinin etkisiz olduğu ve elde edilen sonuçların istatistiksel olarak kontrol grubundan farksız olduğu saptandı (p>0.05). Klaritromisin verilen grubun 7'sinin tedavi edildiği, infekte kalan 8 farede de ortalama koloni sayısının kontrol grubuna göre azaldığı saptandı. Sonuçlar kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.01). Seftriakson uygulanan 15 farenin 3'ünün tedavi edildiği, 12'sinin tedavi edilemediği (%80 başarısızlık) saptandı. Fakat kontrol grubuna göre ortalama mikroorganizma sayısını azaltmakla birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Sonuç olarak; deneysel fare brusellozunun tedavisinde in vitro etkili olan ampisilin ve seftriaksonun etkili olmadığı, klaritromisinin alternatif tedavide ümit verici olduğu, rifampisinin etkili olduğu kanısına varılmıştır. 43
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases