Fen Bilimleri Dersinde Dereceli Puanlama Anahtarı Kullanımı ve Puanlama Anahtarına İlişkin Öğrenci Görüşleri: Bir Karma Yöntem Çalışması - Gürler, Sümeyye Aydın; Baykara, Oktay (My University, 2020)
Öğrencilerin dersin hedef davranışlarını ne oranda kazandıklarını gösteren ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarının (geleneksel) yanı sıra, öğrencilerin kazandıkları davranışları hangi oranda kullandıklarını gösteren yaklaşımlara (alternatif) da ihtiyaç vardır. Her derse uygun ölçme ve değerlendirme aracının kullanılması önemlidir. Bu derslerden biri de şüphesiz ki Fen Bilimleri dersidir.Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin Fen Bilimleri dersinde bir üniteye ait konuları öğrenmelerinin değerlendirilmesinde alternatif ölçme değerlendirme araçlarından biri olan Dereceli Puanlama Anahtarının (DPA) kullanılmasıdır. Araştırmada, nicel ve nitel tekniklerin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında yarı-deneysel bir model, nitel verilerin toplanılmasında ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Gaziantep-Karkamış ilçe merkezine bağlı devlet ortaokulunun 6. sınıfına devam eden 25 öğrenci oluşturmaktadır. Nicel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Maddenin Tanecikli Yapısı ve Özellikleri Ünitesi Akademik Başarı Testi ile elde edilmiştir. Nitel verilerin toplanılmasında ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel boyutta elde edilen verilerde bağımlı ve bağımsız iki örnek t-testi, nitel boyutta elde edilen verilerde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel sonuçlara göre, öğrencilerin soru çözümünde DPA kullanmalarının başarılarını önemli oranda artırdığı ve cinsiyet türünün öğrencilerin aldıkları puanlarda bir etken olmadığı görülmüştür. Nitel sonuçlara göre ise DPA’nın değerlendirmede zaman kaybını azalttığı, öğretmen ve öğrenciye rehberlik ettiği, öğrenci öğrenmesine olumlu yönde katkıda bulunduğu, öğrenme eksikliklerini ortaya çıkardığı görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları