EGZERSİZ İLE BİRLİKTE NAR-SİYAH HAVUÇ SUYU KARIŞIMI KULLANIMININ YAĞ ASİTLERİ VE MİNERAL METABOLİZMASINA ETKİSİ - BOZBAY, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tez çalışmasında; Sedanter bireylere uygulanan egzersiz programı ile nar-siyah havuç suyu karışımı takviyesinin serum ve eritrositlerde biyokimyasal parametreler üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmaya yaşları 17-22 arasında değişen 20 sağlıklı erkek gönüllü olarak katılmıştır. Uygulama süreci üç aşamadan oluşmuştur. Birinci aşamada, uygulamaya katılacak kişilerin tamamından deneysel süreç başlatılmadan önce kan örnekleri uzman kişilerce alınmıştır. İkinci aşamada, tüm katılımcılara 10 gün boyunca 60 dakika/gün dayanıklılık koşu antrenmanı yaptırılmıştır ve süreç sonunda kan örnekleri yine uzman kişilerce alınmıştır. Üçüncü aşamada ise çalışmaya katılan 20 katılımcıya 10 gün boyunca egzersiz programı uygulaması ile birlikte nar-siyah havuç suyu karışımı (100ml/100ml) takviyesi verildi ve kan örnekleri alındı. Alınan tüm kan örnekleri serum ve eritrositlerine ayırdıktan sonra yağ asitleri ve mineral düzeyleri incelendi. Tüm örneklerde Cu, Mg, Mn, Fe ve Zn minerallerinin düzeyleri tespit edildi. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Farklılık bulunan grupların belirlenmesi için Bonferroni Testi uygulandı. Serum mineral düzeylerinde, Egzersiz grubu Mg düzeyi Kontrol ve Takviye gruplarına göre azaldığı tespit edildi (p<0.05). Kontrol grubu Fe düzeyine göre Egzersiz ve Takviye gruplarının önemli düzeyde azaldığı tespit edildi (p<0.001). Serum biyokimya düzeylerinde, Kontrol grubu AST ve ALT düzeyine göre Egzersiz grubunda artış olduğu tespit edildi (p<0.05). Kontrol grubu trigliserit düzeyine göre Egzersiz ve Takviye gruplarında azalmalar gözlemlendi (p<0.05). Eritrosit mineral düzeylerinde, Kontrol grubu Cu düzeyine göre Takviye grubunda artış olduğu gözlendi (p<0.05). Egzersiz grubu Mg düzeyi Takviye grubuna göre azaldığı tespit edildi (p<0.05). Eritrosit yağ asit düzeylerinde, Kontrol grubu 18:0 yağ asit düzeyi Egzersiz ve Takviye gruplarına göre düşük çıktığı tespit edildi (p<0.01, p<0.001). Kontrol grubu 18:1n9c yağ asit düzeyine göre Egzersiz grubunda azalma gözlendi (p<0.05). Bireysel ve total yağ asitlerinde verilen nar-siyah havuç suyu karışımı takviyesinin yağ asitleri düzeylerine pozitif etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Elde edilen araştırma sonuçlarımıza göre, nar-siyah havuç suyu karışımının literatüre olumlu katkılar sunacağı düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Nar-Siyah Havuç suyu, Yağ asitleri, Mineral metabolizması

In this thesis, the effect of exercise program applied to sedentary individuals and pomegranate-black carrot juice mixture supplements on biochemical parameters in serum and erythrocytes were investigated. 20 healthy men ages 17 to 22 participated volunteered to participate in the study. The implementation process consist of three stages. In the first phase, blood samples were taken from all participants before the experimental process was initiated by experts. In the second phase, all participants were given 60 minutes/day endurance running training for 10 days and blood samples were taken again by specialists at the end of the process. In the third phase, 20 participants were given a pomegranate juice-black carrot juice mixture (100ml/100ml) supplement and blood samples were taken together with exercise program application for 10 days. All blood samples were divided into serum and erythrocytes and the levels off fatty acids and minerals were examined. Levels of Cu, Mg, Mn, Fe and Zn minerals were determined in all samples. SPSS 22.0 package program was used in the analysis of the data obtained. Bonferroni Test was applied to identify groups with differences. Serum mineral levels were found to decrease in Exercise group Mg level compared to Control and Reinforcement groups (p<0.05). Exercise and Reinforcement groups were significantly reduced according to Control group Fe level (p<0.001). Serum biochemistry levels were found to increase in the Exercise group compared to Control group AST and ALT levels (p<0.05). Reductions in Exercise and Reinforcement groups were observed according to the level triglycerides in the Control group (p<0.05). Erythrocyte mineral levels were observed to increase in the Reinforcement group according to the Cu level of the Control group (p<0.05). The Mg level in the Exercise group was decreased compared to the Reinforcement group (p<0.05). Erythrocyte fatty acid levels were found to be lower in Control group 18:0 compared to Exercise and Reinforcement groups (p<0.01, p<0.001). Control group 18:1n9c decrease was observed in the Exercise group according to fatty acid level (p<0.05). It has been observed that pomegranate-black carrot juice mixture supplements given in individual and total fatty acids have a positive effect on the levels of fatty acids. According to our research results, we think that the pomegranate-black carrot juice mixture will make positive contributions to the literature. Keywords: Exercise, Pomegranate-Black carrot juice, Fatty acids, Mineral metabolism
The effect of using pomegranate-black carrot juice mixture with exercise on oil acids and mineral metabolism
Keywords: Spor