LOZAN KONFERANSI'NIN TÜRK BASININA YANSIMALARI - GÜR, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziLozan Konferansı'nın Türk Basınına YansımalarıEbru GÜRFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dalı2006; s. 373Batılı devletler tarafından, Türk'ü tarih sahnesinden silmeye yönelik girişimler, BirinciDünya Savaşı'ndan sonra hız kazanmıştır. Yer yer işgal edilmeye başlanan Anadolu topraklarıile yok edilmeye çalışılan bir millet, Türk'ün ?milli mücadele ruhu? nun gerek askeri gereksiyasi cepheye yansıması neticesinde bertaraf edilmiştir.Bu siyasi ve askeri zaferler neticesinde, Lozan Konferansı'nın toplanılmasına kararverilmiştir. Şüphesiz bu konferans sürecine gelinceye kadar olan mecrada, Türk basını dakendine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmiştir. Kamuoyu oluşturmada, halkıbilinçlendirmede önemli bir işlev üstlenen Türk basını, Lozan Konferansı boyunca daTürkiye'nin Misâk-ı Millice belirlenen meşrÃ» haklarını, Türk halkının birer tercümanı olaraktüm dünya kamuoyuna duyurmaya çalışmıştır.Devletlerin Türkiye'ye karşı olan zihniyetleri konferans boyunca da değişmemiş, Türkdelegelerinin metanet, sabır ve azmi, Türk milletinin ve basınının manevi desteği sayesindebu zor imtihandan o günün şartları çerçevesinde başarıyla çıkılmıştır. Böylece Türkiye, LozanAnlaşması ile milli kimliğini yani bağımsızlığını uluslararası platformda tasdik ettirerekdünya milletleri arasındaki yerini almıştır.Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Misâk-ı Milli, Lozan Konferansı, basın, haberler,T.B.M.M.

SUMMARYPh TesisEbru GÜRThe Reflexion Of The Lozan Conference İn The Turkish PressUniversity of FiratTurkish History DepartmentElazığ 2006, p. 373After the World War I, the attempt which aimed to erase the Turkish in the history stageby the western governments sped up. The Anatolia which were begun to capture partially and anation which was aimed to obliterate was annihilated after the reflexion of the Turkish saul onboth military and political district.After this political and military victories Lozan Conference was decided to gather.Undoubtedly, until this conference, The Turkish Press also carried out its job in the best way.The Turkish Press took on importont responsibities such as aware the public. And The TurkishPress also tried the legal rights which were defined by the Turkey?s Misâk-ı Milli during theLozan Conference as a translator of the Turkish Press.The goverments? idea about Turkey didn?t change during the conference. The Turkishrepresentatives? patient end determination thanks to the suppost of the Turkish nation and thepress dealt with the difficult work successfully under the past?s conditions. So, Turkeyconfirmed his independence on the international platform and got his place among the worldnations.Key words: National Struggle, Misâk-ı Milli, Lozan Conference, press, news?,T.B.M.M.
The reflexion of the Lozan Conference in the Turkish press
Keywords: Tarih