Mükerrer Suçlulukla İlintili Değişkenler - Kızmaz, Zahir (My University, 2007)
Bu çalışma, suç davranışının tekrarlanmasında etkili olduğu tahmin edilen veya mükerrer suçlulukla ilintili olan bazı risk faktörlerini konu edinmektedir. Bilindiği gibi, bazı suçlular suç davranışını, her hangi bir mahkumiyet veya cezaevi deneyiminden sonra terk ederlerken, bazı suçlular da suç işleme eğilimlerini sürdürmekte veya muhafaza etmektedirler. Söz konusu bu çalışmada, yeniden suç işleyenlerin veya gelecekte kronik bir suçluya dönüşme olasılığı yüksek olan suçluların hangi özelliklere veya nasıl bir profile sahip oldukları konusu üzerine odaklanılmıştır. Bu çalışma, sadece mükerrer suçlulukla ilintili değişkenleri irdelemekle kalmayacak aynı zamanda, suçu alışkanlık edinen ile edinmeyen suçlular arasındaki farkı da ortaya koymuş olacaktır. Çalışma kapsamında mükerrer suçluluğun haberci veya tahmin edici unsurları olarak; demografik, ailesel, sosyal, zihinsel, klinik ve suçlunun ard alanına ilişkin çok sayıda değişken irdelenmiştir.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Davranış Bilimleri