MİGRENLİ OLGULARDA ATAK VE ATAKLAR ARASI DÖNEMDE SERUM SİTOKİN DÜZEYLERİ - ÜLGER, MELİHA AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2007)
M GRENL OLGULARDA ATAK ve ATAKLAR ARASI DÖNEMDESERUM S TOK N DÜZEYLERMigren, oldukça yüksek prevalanslı nörovasküler bir bozukluk olup, dünyadaerişkin popülasyonun önemli bir kısmını etkiler. Topluma olduğu kadar bireylere deaşırı bir sosyoekonomik yük getirir ve yaşam kalitesini düşürür. Migrenin molekülermekanizmaları tümüyle aydınlatılamamış ve tipik başağrısına yol açan mekanizmalarhalen anlaşılamamıştır. Genellikle başağrısı dural ve meningeal damarlar vemeninkslerdeki trigeminal nosiseptif lifler aracılığıyladır. nsanlarda migren atağıesnasında saptanmış olan izole nonaljezik CGRP salınımıyla, santral olaraktetiklenen nörojenik inflamasyon ağrı duyusunu açıklayamamaktadır. Böylece NI'damuhtemel ağrı mediatörleri olarak kabul edilen sitokin(ler) hipotezi, migren ağrısınındoğuşunda potansiyel bir mekanizma olarak sunulmuştur. Sitokinlerin başağrısınıindüklediği gösterilmekle birlikte, migren hastalarında sitokin düzeylerini inceleyençalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı migrenli hastalarda serum TNF-Î±, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10 ve IFN-Î³'nın atak ve ataklararası dönemdeki düzeylerinibelirlemektir.Çalışmaya Fırat Tıp Merkezi Acil, Nöroloji ve Başağrısı polikliniklerinebaşvuran ve ICHD-II (2004) ölçütlerine göre ?migren başağrısı? tanısı alan atak veataklarası dönemdeki yetmiş hasta (auralı migren atakta 15, ataklararası 15, aurasızmigren atakta 20, ataklarası 20) ile yaş ve cinsiyet açısından benzerlik gösterensağlıklı gönüllülerden oluşan ondokuz kişi alındı. Hastaların yaşları 17 ile 55 yılarasında değişmekte olup (ortalama 35 yıl) erkek / kadın oranı 1:2,3 idi. Son 3 aydırmigren profilaksisine yönelik ilaç kullanmakta olan, akut veya kronik bir sistemikhastalığı olan, alerjik ve ototimmün hastalıkları olan, kronik ilaç kullanım öyküsüolan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların önkolundan 8 cc venöz kan alınarak -80oC de çalışma gününe kadar saklandı. Çalışmada ELISA yöntemi kullanılarakölçümler yapıldı. Elde edilen sonuçlar SPSS 12.0 istatistik programı kullanılarakilgili testler yardımı ile değerlendirildi.TNF-Î± düzeyleri, migren subgruplarında sağlıklı kontrol grubuylakıyaslandığında anlamlı derecede yüksek bulundu. Atakta auralı migren hastalarındaserum TNF-Î± düzeyleri diğer subgruplara nazaran belirgin yüksekti. IL-6 düzeylerikontrol grubuyla kıyaslandığında tüm migren subgruplarında yüksekti. Atakgruplarında IL-10 seviyeleri, kontrol grubu ve ataksız gruplarla kıyaslandığında dahayüksek bulundu (p<0.05). Hastaların IL-4 ve IL-5 plazma düzeyleri kontrol grubuylakarşılaştırıldığında anlamlı bir değişiklik yoktu. ncelenen IFN- Î³ düzeyleri gruplararasında farklılık göstermedi.Migrende nöroimmün mekanizma değerlendirildiğinde bazı sitokinlerde artışolduğu görülmüştür. Migren hastalarında kan TNF-Î±, IL-6 ve IL-10 düzeylerindekideğişiklikler migren patogenezine nörojenik inflamasyonun iştirak ettiğini göstergesiolabilir. Migrende sitokinlerin rolünü daha iyi anlayabilmek hastalık ve iyileşmeninspesifik nörobiyolojik mekanizmalarına dair bilgileri artıracak ve yeni tedavigirişimleri açısından fırsatlar sağlayacaktır. Tespit edilen farklılıklar, migrenpatogenezindeki nöroimmün hipotezi geliştirip netleştirebilecek ve bu hastalık içingelecekteki diyagnostik belirteçlere ya da terapötik tercihlere ya da herikisine derehberlik edecektir.Anahtar kelimeler: Sitokinler; migren

SERUM CYTOKINE LEVELS OF PATIENTS WITH MIGRAINE DURINGATTACKS AND ATTACK-FREE PERIODSMigraine is a highly prevalent neurovascular disorder that affects a significantproportion of the adult population worldwide; it represents an enormous socio-economic burden to the individual as well as to the society and affects the quality oflife. The molecular mechanisms of migraine have not yet been fully clarified and themechanisms leading to the typical headache in migraine are still not understood. Ingeneral, headache is mediated through the trigeminal nociceptive fibres of dural andmeningeal vessels and meninges. A centrally triggered neurovascular inflammationwith isolated release of nonalgesic CGRP, which is documented for humans during amigraine attack, would also not account for the painful sensation. Thus, thehypothesis of cytokines as possible pain mediators in neurovascular inflammationoffers a potential mechanism for the generation of migraine pain. Cytokines havebeen shown to induce headache, but few studies examined cytokine levels inmigraine patients. The aim of this study was to determine the levels of TNF-Î±, IL-4,IL-5, IL-6, IL-10, and IFN- Î³ in serum of patients with migraine during attacks andattack-free periods.We evalueted 70 patients with migraine: 15 with aura and 20 without aura.Patients ranged in age from 17 to 55 (mean, 37 years), and the male-to-female ratiowas 3:7. 19 healthy people without any diagnosis of migraine or headache were usedas a control group. The control group had the same mean age and sex ratio as thepatients. A detailed history was taken and a thorough physical examination wasperformed. The diagnosis of migraine was based on the criteria of ICHD-II (2004) .Exclution criteria included prophylactic therapy in the last 3 months; previous historyof chronic liver disease, chronic renal failure, or hematologic or autoimmune disease;infectious disease; diarrhea; pregnancy and previous history of severe systemicdisease or systemic hypertension. Blood was drawn from the antecubital vein,centrifuged, and stored at -80oC until analyzed. Levels of TNF-Î±, IL-4, IL-5, IL-6,IL-10, and IFN- Î³ in plasma samples were determined by enzyme-linkedimmunosorbent assay (ELISA) techniques. The statistical assesment was conducted.TNF-Î± levels in migraine patients were significantly higher than in healthycontrols. A significant change in serum TNF-Î± levels in patients with migraine withaura during migraine attacks. The levels of IL-6 high in all migraine subgroupscompared to controls. In attack groups, IL-10 levels were found higher than inattack-free groups and healthy controls (p<0.05). No significant change in plasma IL-4 and IL-5 levels in patients with migraine compared to controls was observed. Nodifferences were detected in IFN- Î³ levels between the groups.A neuroimmune mechanism for migraine was tested with expected increasesin some cytokines tested during a migraine. Changes of the level of TNF-Î±, IL-6 andIL-10 in the blood of patients with migraine may suggest that neurogenicinflammation participates in the pathogenesis of migraine. A better understanding ofthe role cytokines in migraine will enhance knowledge of specific neurobiologicalmechanisms in health and disease and provide opportunities for novel treatmentinterventions. Any differences noted would expand and clarify a neuroimmunehypothesis of migraine pathogenesis and lead to future diagnostic markers ortherapeutic options or both for the disorder.Key-words: Cytokines; migraine
Serum cytokines of patients with migraine during attacks and attacks-free periods
Keywords: Nöroloji