MOBİLYA SEKTÖRÜNDE MAVİ OKYANUS STRATEJİSİ; ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - ZİREK, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Türkiye'nin önemli sektörlerinden biri de mobilya sektörüdür. Ancak sektördeki aşırı rekabet kar payını azaltmaktadır. Mavi Okyanus Stratejisi sektör paydaşlarının ülke içinde değer sisteminde çalışılarak yurtdışı piyasalarda rekabet şansının artmasında önemli etki yapacak potansiyeldedir. Bu araştırmanın temel amacı; Elazığ ilinin mobilya sektörü için Mavi Okyanus Stratejisi ni belirleyerek firmaların değer zincirinde büyümelerine katkı sunmaktır. Çalışmada öncelikle Dünya, Türkiye ve Elazığ ilinin mobilya sektörü için mevcut durumu ortaya konulmakta, sektörün sorunları ve bu sorunların çözümüne uygun stratejiler belirlenmektedir. Çalışma sonucunda tüm sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de rekabetin yoğun olduğu çekişmeli bir pazar yapısı olduğu belirlenmiştir. Söz konusu rekabetin azaltılması için mobilya sektöründe uygulanabilecek Mavi Okyanus Stratejisi ortaya konulmuştur. Böylece Elazığ ili örneğiyle firmaların anlamsız yurtiçi rekabet yerine Mavi Okyanus Stratejisi ni uygulayarak yurtdışı Pazar alanı oluşturmaları ve oyunun kurallarını kendileri belirlemelerine katkı hedeflenmiştir. Mavi Okyanus Stratejisi nin uygulanmasıyla Elazığ ili mobilya sektöründe ürünlerin farklılaştırılması ve düşük maliyetli üretim şeklindeki avantajlarla sektörün geliştirilmesi önerilmektedir.

One of the important sectors in Turkey is the furniture Sector. However, excessive Competition in the Sector reduces the profit share. The blue ocean strategy has the potential to have a significant impact on increasing the chance of Competition in foreign markets by working on the value system of the Sector stakeholders in the country. The main purpose of this research; to contribute to the growth of companies in the value chain by determining the blue ocean strategy for the furniture Sector of Elazig Province. In the study, first of all, the current situation of the World Turkey and the Province of Elazig for the furniture Sector is revealed, the problems of the Sector and the strategies suitable for the solution of these problems are determined. As a result of the study, it has been determined that there is a competitive market structure in the furniture Sector, as in all sectors. In order not to reduce the said Competition, a blue ocean strategy that can be applied in the furniture industry has been put forward. Thus, with the example of Elazig Province, it is aimed to contribute to the companies to Create foreign market areas and to determine the rules of the game by applying the blue ocean strategy instead of meaningless domestic Competition. With the implementation of the blue ocean strategy, the products in the furniture Sector of Elazig Province It is recommended to develop the with advantages og differentiation and low-cost production.
Blue Ocean Strategy for furniture sector; case study of Elazığ province
Keywords: İşletme