FUTBOL AKTİVİTELERİNE KATILANLARIN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ IŞIĞINDA STRES DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - ALTUNGÜL, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Araştırma; Futbol faaliyetlerine katılanların kişilik özellikleri ışığında stresdüzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma grubu Elazığ l merkezinde bulunan rasgele metodu ile seçilmiş 1. ve 2.Amatör Lig de faaliyet gösteren 150 Amatör futbolcu ve halı sahalara abone olarak futbolfaaliyetlerine katılan 150 birey den oluşmuştur.Anketler bu alanda yapılmış olan çalışmalarda, araştırmacılarca geliştirilen vedoğruluğu, geçerliliği test edilmiş olan sorulardan oluşturulmuş Demografik değişkenlerışığında, ?Kişilik özelliklerini tanıma testi, stres düzeyi testi, stres testi? ölçeklerikullanılmıştır .Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 11 Windows paketprogramında,?Korelasyon Tekniği? kullanılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin kişiliközellikleri ile Stres düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için sporcular, faaliyet alanlarıAmatör ve Halı saha faaliyetinde bulunanlar şeklinde gruplar halinde sınıflandırılarak, yüzde,frekans ve korelasyon olarak değerlendirilmiştir.Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ?Crosstabs?, ?Pearson Ki-Kare?,?Pearson Korelasyon? testi kullanılmıştır. Kişilik özelliklerinin aritmetik ortalamalarınınkarşılaştırılmasında ise ?Bağımsız gruplar t testi? kullanılmıştır.Araştırmaya katılan bireylerin kişilik özellikleri Stres testi arasındaki, ilişki ye göre; Atipi kişiliğe sahip olanların, B tipi kişiler oranla stresli oldukları belirlenmiştir. Stres düzeyitesti arasındaki ilişkiye göre ise; A tipi kişiliğe sahip olanların ?strese yakın? düzeyinde stresoldukları görülürken; B tipi kişiler ise ?strese uzak? düzeyinde stres oldukları görülmüştür.Araştırmaya katılan bireylerin faaliyet alanlarına göre Stres testi sonuçlarına göre; halısahada spor yapanların amatör sporculara oranla stresli oldukları görülmüştür. Stres düzeyitesti sonuçlarına göre ise halı sahada spor yapanların ?strese yakın? düzeyinde stres olduklarıgörülürken; amatör sporcuların ?strese daha uzak? düzeyinde oldukları görülmüştür.Sonuç olarak Futbol faaliyetlerine katılan bireylerin stres düzeylerinde yapılan t testisonucunda yaptıkları futbol faaliyet alanına göre anlamlı bir farkın olmadığı kişilik tiplerinegöre ise anlamlı fark bulunmuştur (P<0.05).Futbol faaliyetinde bulunan kişilerin A tipi kişiliğe sahip olanlar, B tipi kişiliğe sahipolanlara oranla, daha çok düzeyde stresli oldukları, Bireylerin yaptıkları futbol faaliyetialanlarına göre ise; halı sahada futbol faaliyeti gösterenler, amatör futbol faaliyeti gösterenlereoranla ?kısmen? stresli oldukları söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Kişilik, Stres
Stress level determination under the light of personal characteristics of the people at football activities
Keywords: Spor