İKİNCİL DÖNEL EKSENLİ İLE KLASİK DÜZLEM YÜZEY TAŞLAMA MEKANİZMALARININ DENEYSEL ARAŞTIRILMASI - Adıyaman, Oktay; Savaş, Vedat (My University, 2014)
Düzlem yüzey taşlama, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan son işlem yüzey temizleme yöntemlerden biridir. Bu yöntemde taş, kendi ekseni etrafında dönerek doğrusal ilerleyen iş parçasının yüzeyinden talaş kaldırarak işlemi gerçekleştirir. Bu çalışmada, geleneksel düzlem yüzey taşlama yönteminde uygulanan ve yukarıda izah edilen taşın kendi ekseni etrafında dönme hareketine, taşın radyal eksenine dikey yönde olacak şekilde bir dönme hareketi vermek için yeni bir mekanizma tasarlanmıştır. Bu mekanizmada taşlama taşında iki farklı yönde dönme hareketi elde edilmiştir. Geliştirilen bu yöntemde 3 farklı talaş derinliği, ikincil döne hareketi için 3 farklı devir sayısı seçilmiş ve ayrıca sistemde 5 farklı taş türü kullanılmıştır. Tüm bu farklı bileşenler ile iş parçaları taşlanmış ve parametrelerin yüzey pürüzlülüğüne (Ra) etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak ikincil dönel taşlama mekanizmasında geleneksel taşlama mekanizmasına göre taşın tüm ilerleme doğrultularında eşit sayılabilecek şekilde yüzey Ra değerleri elde edilmiştir. İkincil dönel taşlama mekanizması maliyet açısından da oldukça düşük değerde olduğundan tüm freze ve CNC tezgâhlarında kolay bir şekle kullanılabilir niteliktedir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test