Yeni tasarlanan havalı kollektör yardımı ile Elazığ yöresi kayısılarının kurutulmasında, kayısı yüzey sıcaklığının tespiti - Durmuş, Aydın; Kurtbaş, İrfan (My University, 2001)
Kurutma işlemi, ısı enerjisi vasıtasıyla yaş üründe serbest nem olarak bilmen suyun, üründen uzaklaştırılması olarak tarif edilir. Meyve ve sebzelerin hızlı bir şekilde bozulması, onların ancak sınırlı bir zaman aralığında tüketilmesini zorunlu kılmaktadır. Gıdaların piyasa ömrünü artırmak için uygulanan teknolojik işlemler arasında kurutma işlemi hemen hemen bütün tarımsal ürünlere uygulanabilme özelliğine sahiptir. Kurutma yöntemleri arasında, doğal kurutmadan sonra en ekonomik olanı güneş enerjisi yardımı ile ısıtılan havanın yapay kurutucularda kullanılmasıdır.Yapılan çalışmada, ,Elazığ yöresinde yetişen kayısıların yine aynı bölge şartları altında güneş enerjisi yardımıyla kurutulmasında, kayısı yüzey sıcaklığı deneysel olarak tespit edilmiştir. Deneylerde havalı güneş kollektörü ve dikey konumlu tepsili kurutucu kullanılmıştır. Çalışmada havalı güneş kollektörü olarak Ondülin yüzey profilli yeni bir tip kollektör tasarlanmıştır. Kurutma ortamındaki hava sıcaklığı, hava debisinin ayarlanması ile değiştirilmektedir. Tepsili kurutucuya girişte hava sıcaklığı 270C ile 490C aralığında değiştirilmiştir. Deneyler boyunca kayısılar sürekli tartılarak kütle kaybı tespit edilmiş, kurutulan ürünün renk ve tat değişimleri sürekli kontrol altında tutulmuştur. Deneyler Elazığ ilinde 2000 yılının Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında istimlenmiş ve çekirdeği çıkartılmış, yaklaşık eşit büyüklüklere sahip kayısılar üzerinde yapılmıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik; Gıda Bilimi ve Teknolojisi