PERSONEL GÜÇLENDİRME UYGULAMALARININ ÇALIŞANLARIN İŞ PERFORMANSLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ELÂZIĞ İLİ BANKA ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA - BAL, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Tez çalışmasının amacı, personel güçlendirme uygulamalarının çalışanların iş performansları üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, personel güçlendirme uygulamalarını oluşturan psikolojik ve davranışsal güçlendirme boyutları beraber ele alınmış ve çalışanların iş performansları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tez çalışması, teori ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Teori bölümlerinde, personel güçlendirme ve iş performansı kavramları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise personel güçlendirme uygulamalarının çalışanların iş performansları üzerindeki etkisini ölçmeye yönelik, Elâzığ ili Merkez ilçesinde faaliyet gösteren özel ve kamu bankalarında görev yapan 268 banka çalışanı üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, psikolojik ve davranışsal güçlendirme uygulamalarının çalışanların iş performansları üzerinde pozitif yönde ve çok yüksek düzeyde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, psikolojik ve davranışsal güçlendirme boyutlarının beraber ele alındığı personel güçlendirme uygulamalarının çalışanların iş performansları üzerindeki etkisi, alt boyutlarına oranla daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Psikolojik Güçlendirme, Davranışsal Güçlendirme, İş Performansı.

The purpose of thesis study is to determine the effect of employee empowerment applications on the job performances of employees. In accordance with this purpose, psychological and behavioral empowerment dimensions that form employee empowerment applications were considered together and the effect of employees on the job performances was examined. The thesis study, consists of theory and practice sections. In theory sections, the concepts of employee empowerment and job performance are discussed in detail. If the application section, a research was conducted on 268 bank employees serving in private and public banks operating in the central district of Elazig province directed to measure the effect of employee empowerment applications on the job performances of employees. As a result of the research, it was determined that psychological and behavioral empowerment applications have positive direction and very high level effect on the job performances of the employees. Furthermore, the effect of the employee empowerment applications considered together the psychological and behavioral empowerment dimensions, on the job performances of the employees was realized at higher level than in proportion to its sub-dimensions. Key Words: Employee Empowerment, Psychological Empowerment, Behavioral Empowerment, Job Performance.
The effect of employee empowerment applications on employees job performance: An application on bank employees in Elazıg province
Keywords: İşletme