FASİYAL SİNİRE UYGULANAN ELEKTRİKSEL UYARANLARIN FASİYAL SİNİR ÜZERİNDE YAPTIĞI HİSTOPATOLOJİK VE FONKSİYONEL DEĞİŞİKLİKLER - SAPMAZ, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, fasiyal sinire verilen çeşitli şiddet ve sayıdaki elektiriksel uyarının fasiyal sinir üzerinde ortaya çıkardığı fonksiyonel ve histopatolojik değişiklikleri araştırmak amaçlandı.Çalışma, ağırlıkları 250-300 gr arasındaki wistar ratlarda gerçekleştirildi. Deneklerin fasiyal sinirleri bulunarak stimülatör ile uyarıldı ve 18'erli beş gruba ayrıldı; Grup 1: 1 mA (miliamper) şiddetinde elektiksel uyaran verilen grup. Grup 2: 2 mA şiddetinde elektiksel uyaran verilen grup. Grup 3: 3 mA şiddetinde elektiksel uyaran verilen grup. Grup 4: 4 mA şiddetinde elektiksel uyaran verilen grup. Grup 5: 5 mA şiddetinde elektiksel uyaran verilen grup. Tüm gruplar kendi aralarında altışarlı üç alt gruba ayrıldı ve deneklerin fasiyal sinirleri birinci alt grupta 10, ikinci alt grupta 20, üçüncü alt grupta 30 kez uyarıldı. Deneklerin fasiyal sinir fonksiyonları birinci günde, birinci haftada ve birinci ayda değerlendirildi. Fasiyal sinir dalları çevre dokulardan hasar vermeden disseke edilerek çıkartıldı. Alınan dokular aksonal dejenerasyon, makrovakualizasyon ve damarlarda konjesyon açısından ışık mikroskopisinde incelendi.Takip süresince deneklerin hiç birinin fasiyal fonksiyonlarında kayıp izlenmedi. Uyaran şiddetleri açısından gruplar karşılaştırıldığında aksonal dejenerasyon, makrovakulaizasyon ve damarlardaki konjesyon derecelerinde önemli bir fark yoktu (p>0.05). Uyaran sayıları bakımından, 10 kez uyaran verilen gruptaki aksonal dejenerasyon daha az iken 20 ve 30 kez uyaran verilen gruplarda daha fazlaydı (p<0.05). Bir günlük gruplarda tespit edilen aksonal dejenerasyon, makrovakualizasyon ve damarlardaki konjesyon diğer gruplara göre anlamlı oranda daha fazlaydı (p<0.05).Sonuç olarak stimülatör kullanılan hastalarda sinirin uyarılabildiği en düşük şiddette ve en az sayıda uyaran verilmesi sinirin hasarlanmaması açısından önemli bir kriter gibi görünmektedir.

The aim of the study is to investigate the functional and histopathologic changes in facial nerve due to applying of various violence and number electrical stimulus to the facial nerve.The study was carried with wistar rats between 200-300 gr. The facial nerves of the subjects were found and stimulated with electrical stimulator. Then five groups were created which 18 subjects in each group. Group 1: 1 mA (miliamper) electrical stimulus applicated group. Group 2: 2 mA (miliamper) electrical stimulus applicated group. Group 3: 3 mA (miliamper) electrical stimulus applicated group. Group 4: 4 mA (miliamper) electrical stimulus applicated group. Group 5: 5 mA (miliamper) electrical stimulus applicated group. The all groups were divided into three subgroups consist of six subjects. The facial nerves of the subjects in first subgroup were stimulated 10 times, in second subgroup were stimulated 20 times and in third subgroup were stimulated 30 times. The functions of the facial nerves were evaluated on first day, first week and first month. The facial nerves with branches were dissected from the around tissues carefully. These specimens were investigated by light microscope about axonal degeneration, macrovacuolisation and vascular congestion.No loss in facial functions were observed in the subjects during follow process. There was no significant difference between groups about axonal degeneration, macrovacuolisation and vascular congestion (p>0.05). While the less axonal degeneration were observed in group which stimulated 10 times, the more axonal degeneration were observed in groups which stimulated 20 and 30 times (p<0.05). The axonal degeneration, macrovacuolisation and vascular congestion were more observed in one daily groups (p<0.05).Consequently, the less violence and the less number electrical stimulus application to the facial nerve is look like an important criterion for not damage of facial nerve in patients who used electrical stimulator.
Histopatologic and functional effects of facial nerve following electrical stimulation
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz