EŞ-ŞUARÂU'L-'L MUHADRAMÛN VE HASÂISU ŞI'RIHIM FI'L-CÂHILIYYETI VE'L-İSLÂM - ABDUQADER, DASHTE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada câhiliye ve ilk islâmî dönemin meyvesi olan muhadramûn şairlerini yine o dönemlerin perspektifinden ele aldık, Birinci bölümde câhiliye dönemi hakkında bilgi verdik, Ayrıca bu dönemin şiire ve şâirlerin hayatlarına -kabilelerinin reisleri olacak kadar- etkisinden bahsettik, Sonra da dönemle ilgili siyâsi, sosyal v.s. alanlarda bilgi verdik, ikinci bölümde islâmî döneme çevreye ve islâmin şairler üzerindeki etkisine yoğunlaştık,Üçüncü bölümde ise islam ile vücut bulan muhadram şairleri ele aldık, Cahiliye ve islâmi dönemdeki yaşayışlarına, cehalet üzere olan ve haksızlıği savunan bir taife iken; islami hayatı benimseyip hakki müdafaa, Allahın dinine yardım ve Peygamberi savunma konumuna nasıl geldiklerine değindik, Yine "muhadram şairler, müslüman olduktan sonra şiirlerini câhiliye ve asabiyet ıstılahı olan kelimeler yerine; Kur'an ve Hz, Peygamberin hadisinden kelimeler istinbat ederek söylediler mi?" Sorusuna da cevap aradık.

This research discusses modern poets in jahily and Islam, and I pointed out that the culture is that the poet lived two different times,The nature of the research was to be in two prefabricated chapters with a finalization and ending with the most prominent production. The preface dealt with the environment of the pre-Islamic era, In it, the first chapter was about the veteran Islamic poets with a reference to the position of the Prophet of poetry and poets with the words of the Righteous Caliphs and companions,The study concluded that a group of poets turned their lives from jahily and defending the wrong to an Islamic life and defending the right and supporting the religion and the Prophet, The second chapter was about the old poets, referring to the most prominent ones such as Hassan Ibn Thabit, And how Islam influenced the use of new words derived from the Holy Quran and the Prophet's Hadith.
Muhadramun şairleri, İslami dönem ve cahiliye devrinde şiirlerinin özellikleri
Keywords: Doğu Dilleri ve Edebiyatı