LİNEER OLMAYAN UZAY ÇELİK ÇERÇEVELERİN TABU ARAMA YÖNTEMİYLE OPTİMUM TASARIMI - DEĞERTEKİN, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu tezde, uzay çelik çerçevelerin tabu arama yöntemiyle optimum tasannu için bir algoritma ve bunun bilgisayar programı geliştirilmiştir. Tabu arama yönteminde iki farklı strateji kullanılarak her iki strateji' den elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Yöntemin etkinliğini görmek ve elde edilen sonuçları kıyaslamak için uzay çelik çerçevelerin genetik algoritma yöntemiyle de optimum tasarım algoritması geliştirilmiştir. Uzay çelik çerçevelerin analizinde geometrik bakımdan lineer olmama etkileri göz önüne alınmış, malzeme lineer elastik kabul edilmiştir. Çerçevelere etki eden yatay ve düşey yük değerleri ile deplasman ve gerilme sınırlayıcıları ilgili tasarım yönetmeliklerine uygun olarak alınmıştır. Ayrıca optimum tasarımda kesit boyut sınırlayıcıları da kullanılmıştır. Yukarıda bahsedilen yükler ve sınırlayıcılar altında minimum ağırlıklı çerçevelerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Çelik çerçevelerin tasarımında standart çelik profiller kullanıldığından optimizasyon yönteminin ayrık tasarım değişkenlerine uygun bir yöntem olması gerekmektedir. Hem tabu arama hem de genetik algoritma bu duruma uygun optimizasyon yöntemleridir. Geliştirilen algoritma ve bilgisayar programlarının uygulaması olarak dört farklı uzay çelik çerçevenin optimum tasannu yukarıda bahsedilen yöntemlerle yapılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Uzay çelik çerçeveler, Lineer olmayan analiz, Optimum tasarım, Tabu arama, Genetik algoritma xn
Optimum design of nonlinear steel space frames using tabu search method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği