TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ SIĞINMACILARIN KOMŞULUK İLİŞKİLERİ: GAZİANTEP KENTİ ÖRNEĞİ - Yıldız, İbrahim; Sümer, Gülizar Çakır (Fırat University, 2020)
Mekân hem insanları etkilemekte, hem de insan faaliyetlerinden etkilenebilmektedir. Toplumda insan ilişkileri üzerinde önemli bir yeri olan mekân, komşuluk ilişkilerinin şekillenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Suriye’den göçmeden önce sahip oldukları komşuları ile Türkiye’de de komşuluk ilişkisini devam ettiren Suriyeli sığınmacılar, mekân değişiminin komşuluk ilişkilerine etkilerinin araştırılması için önemli bir konu olarak görülmektedir. Bu anlamda Türkiye’ye göçle gelen ve önemli sayıya ulaşan Suriyelilerin komşuluk ilişkileri açısından mekânsal değişikliğin etkileri Gaziantep kenti örneğinde incelenmiştir. Bunun için iki farklı mekânda komşuluk ilişkilerinde bulunan aynı kişilerin yeni ve eski mekânda yaşamış oldukları komşuluk ilişkilerinin incelemesi yapılmıştır. Sonuçta, Suriye’de komşuluk ilişkilerinin sağlam olduğu, mekânsal değişikliğin yeni çevre ve zorlu yaşam koşullarının komşuluk ilişkilerinde değişeme neden olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.