Vitamin B12, folic acit and ferritin levels in Behçet’s patients - Akağaç, Arzu Etem; Önalan, Ebru Etem; Türkmen, Sembol Yıldırmak (My University, 2014)
Amaç: Behçet hastalığı (BH) ataklarla birlikte uzun süreli bir seyir gösteren,çok sayıda organı tutabilen ve temel patolojisi vaskülit olan sistemik bir hastalıktır. BH’daki vaskülit ve tromboz etiyolojisinde birçok hipotez öne sürülmüştür. Bu hipotezlerden biride hiperhomosisteinemiden kaynaklandığı yönündedir. Bizde bu çalışmada Behçet hastalarında vitamin B12, folik asit ve ferritin düzeylerini sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Uluslararası BH tanı kriterleri ile tanı konulan 73 BH ve 73 sağlıklı kontrol bireyi retrospektif olarak alındı. Vitamin B12 seviyeleri üst referans sınırı aşan hastalar tedavi görmüş kabul edilerek çalışma dışı bırakıldı. Her iki grubun serumlarında vitamin B12 ve folik asit düzeyleri yarışmalı immunoassay, ferritin ise sandviç immunoassay yöntemini kullanarak AdviaCentaur XP (Siemens, USA) cihazında Siemens ticari kitleriyle direk kemilüminesan yöntemle ölçüldü. İstatistiksel ilişki analizi SPSS 11.5 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: BH ve kontrol grubu arasında serum vitamin B12,folik asit ve ferritin ortalama seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.700, p=0.164, p=0.618, sırası ile). Cinsiyete göre hastave kontrol grubu olarak alt gruplara ayrıldığında vitamin B12, folik asit ve ferritin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (sırasıyla kadın BH ve kontrol grubu için p=0,136, p=0,564, p=0,942 ve erkek BH ve kontrol grubu için p=0,263, p=0,140, p=0,510). Tartışma: Bizim çalışmamızda BH grubu vitamin B12, folik asit ve ferritin düzeyleri sağlıklı grupla farklılık göstermedi. Bu konuda literatürde çelişkili veriler mevcut olduğundan prospektif, vitamin ve diğer tedavileri sorgulayan ve takip eden klinik çalışmalarla bu konunun aydınlatılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp