ODAK GRUP METODOLOJİSİ - Cinoğlu, Mustafa (Fırat University, 2007)
Bu çalışma odak grup metodolojisini avantaj ve dezavantajları ile birlikte tartışır ve be metod ile yapılmış iki çalışmayı gözden geçirirerek, bu çalışmalardan ortaya çıkan uygulamaya dönük dersleri tartışır. Odak grup göreceli olarak uygun maliyetli bir tekniktir ve diğer anket veya bireysel görüşme teknikleri ile karşılaştırıl-dığında, bu teknik kısa bir zaman diliminde bir çok bilgi üretir. Odak grup çalışmasının en önemli yönü grup iletişimi olup, bu şekilde belki diğer metodların kullanımı ile elde edilemiyebilecek zengin bilgiler üretilir. Odak grup metodolojisindeki temel zorluklar ise tartışmaların olumsuz eleştirilere doğru bozulma eğilimi, baskın karakterler, bilgi kapasitesinin doldurulması (doygunluk) ve grup büyüklüğüdür.

The paper discusses ‘focus group methodology’ with its advantages and disadvantages and reviews two studies which use the method and discuss the further use-focused lessons which emerge from these studies.  Focus group is relatively cost-effective technique and it produces a lot of information in a short period of time compared to other alternatives such as survey or individual interview. The most valuable aspect of focus group is group interaction which produces rich information, may not be obtained by using other methodologies. Main challenges in focus group methodology are tendency for the discussion to degenerate into a negative critique, dominant characters, data saturation and group size.
FOCUS GROUP METHODOLOGY