Sincap Kafesli Asenkron Generatörlü Rüzgar Türbin Sisteminin Özdeğer Hassasiyet ve Salınımlı Kararlılık Analizi - Yıldırım, Burak (Fırat University, 2018)
Dünya genelinde rüzgar enerjisi seviyesinde meydana gelen artış nedeniyle rüzgar santrallerinin güç sistemleri kararlılığı üzerine etkileri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışmada, bir sincap kafesli asenkron generatöre (SKAG) sahip rüzgar santralinin güç sistemi kararlılığı üzerine etkileri özdeğer analizleri yardımı ile incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak özdeğer analizleri yardımı ile güç sistemlerinin salınım modları belirlenmiştir. Daha sonra, sistem kararlılığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek için makine ve kontrol parametrelerine göre özdeğer hassasiyet analizi gerçekleştirilmiştir. SKAG rüzgar türbin sisteminin güç sistemine etkilerini incelemek amacıyla Kundur çift bölgeli güç sistemi üzerinde gerekli analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Analiz çalışmaları için SKAG rüzgar türbin sistemi ilk olarak çift bölgeli güç sisteminde bulunan bir senkron generatör ile yer değiştirilmiştir. Daha sonra senkron generatör ile yer değiştirmeden uygun bulunan bir baraya SKAG rüzgar türbin sistemi ilave edilerek analiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. SKAG rüzgar türbin sistemi ilave edilen durumlar ile temel sistem durumu için karşılaştırmalı analiz işlemleri gerçekleştirilerek SKAG rüzgar türbin sisteminin güç sistemine etkileri incelenmiştir.