SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN KESİKLİ SİSTEMDE AKTİF ÇAMUR VE KİTİN İLE GİDERİLMESİ - KALAYCI, ÇİĞDEM SEDA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi SULU ÇOZELTILERDEKI FENOLÜN KESİKLİ SİSTEMDE AKTİF ÇAMUR VE KİTİN İLE GİDERİLMESİ Ç. Seda Kalaycı Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 62 Bu çalışmada, fenolün kurutulmuş aktif çamur ve kitin üzerine adsorpsiyonu kesikli karıştırmalı kapta başlangıç pH'ı, sıcaklık, başlangıç fenol derişimi ve adsorbent derişiminin fonksiyonu olarak incelenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında, optimum pH çalışmaları gerçekleştirilmiş ve optimum pH değerleri kurutulmuş aktif çamur ve kitin için sırasıyla 8.0 ve 1.0 olarak belirlenmiştir. Daha sonra başlangıç fenol derişiminin adsorpsiyon hız ve kapasitesine etkisi üç farklı sıcaklık değerinde incelenmiş ve adsorpsiyon hız ve kapasitesinin, başlangıç fenol derişimi ile çalışılan her sıcaklık değerinde arttığı gözlenmiştir. En yüksek adsorpsiyon hız ve kapasitesi değerleri 40 °C'de elde edilmiştir. Adsorbent derişimi 0.5-4 g/L aralığında incelenmiş ve adsorbent derişiminin artması ile adsorpsiyon veriminin arttığı gözlenmiştir. Her adsorbent türü için Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri elde edilmiş ve bu izotermlerden yararlanarak adsorpsiyon sabitleri hesaplanmıştır. Fenolün kurutulmuş aktif çamur ve kitin üzerine adsorpsiyonu prosesinin termodinamik parametreleri (AH0, AG0, AS0) farklı sıcaklık değerlerinde hesaplanmıştır. Entalpi değişimlerinin pozitif olması, adsorpsiyon prosesinin endotermik olduğunu, Gibbs serbest enerji değişimlerinin negatif olması, prosesin kendiliğinden oluştuğunu göstermektedir. Çalışmanın son aşamasında, pseudo I. ve II. mertebeden kinetik modeller uygulanmış ve sonuçların pseudo II. mertebeden kinetik modele uyduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fenol, Adsorpsiyon, Biyosorpsiyon, Aktif Çamur, Kitin, İzotermler, Termodinamik Parametreler, Kinetik Modeller VII
Removal of phenol in aqueous solutions by using activated sludge and chitin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering