EGZERSİZ SIRASINDA ANAEROBİK EŞİK VE SOLUNUM KOMPANZASYON PARAMETRELERİNİN AKCİĞER GAZ DEĞİŞİM PERFORMANSLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ - UĞUR, FETHİ AHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Artan yüke karşı yapılan egzersiz testi aerobik fitnes değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Aerobik-anaerobik metabolizma değişim bölgesini tanımlayan anaerobik eşik (AE) ve egzersiz hiperventilasyonun başladığı nokta olan solunum kompanzasyon noktası (SKN) bireylerin solunum (VE), O2 alımı (VO2) ve CO2 atılımı (VCO2) gibi sistem fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan iki önemli kriterdir. Artan yüke karşı yapılan egzersiz testi sırasında VE/VO2 ve VE/VCO2 arasındaki ilişki ventilasyon, perfüzyon ve solunumun etkinliği ile ilgili önemli prognostik bilgi sağlamaktadır. Bu çalışmada optimal solunum etkinliğini belirlemek için artan yüke karşı yapılan egzersiz testleri ve sabit yük egzersiz testleri sırasındaki VE ile VO2 ve VE ile VCO2 arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak incelendi. Toplam 11 erkek denek elektromanyetik bisiklet ergometre ile artan yükse karşı yapılan egzersiz testine (15 Wdk) katılarak AE, SKN ve maksimal egzersiz kapasiteleri belirlendi. Bundan sonra her denek iş gücü AE nin %25 altı (W<%25AE), AE de (WAE) ve SKN'de olmak üzere 3 tane sabit yük egzersiz testine katıldılar. Egzersiz sırasında solunum ve gaz değişim parametreleri solunumdan solunuma gaz analizörü ile ölçüldü. AE V-slope metodu ile ölçüldü. Artan yüke karşı yapılan egzersiz testi sırasında en düşük VE/VO2 (26.2±0.9) ve VE/VCO2 (25.7±0.8) değerleri AE de bulundu. Buna karşılık sabit yük egzersiz testlerinde VE/VO2 değerleri 26.4±0.7 (W<%25AE) 29.1±0.9 (WAE ) 30.8±1.2 (WSKN) ve VE/VCO2 değerleri 27.3±0.5 (W<%25AE) 29.2±0.8 (WAE) 31.8±1.2 (WSKN) sistematik olarak yüksek bulundular. Fakat sabit yük testlerinin ilk 4 dakikası içinde en düşük VE/VO2 (21.5±0.7, 23.3±0.9 ve 22.2±1.0) ve VE/VCO2 (25.1±0.5, 25.0±0.5 ve 25.4±0.7) değerleri artan yüke karşı yapılan test ile benzer bulundular. Sonuç olarak VE/VO2 ve VE/VCO2 maksimal efor sarf edilmeden kolaylıkla sabit yük egzersiz testi ile de ölçülebilmektedir. Anahtar Kelimeler: Anaerobik Eşik, Solunum Kompanzasyon Noktası, Aerobik Fitnes, Egzersiz Testi

Determination of the Effects of Anaerobic Threshold and Respiratory Compensation Point Parameters on Pulmonary Gas Exchange Dynamcis During Exercise The incremental exercise test is widely used in the determination of aerobic fitness levels. Anaerobic threshold (AT), which describes the metabolic transition point from aerobic to anaerobic and respiratory compensation point (RCP, which describes the onset of exercise hyperventilation are two important criteria's used to evaluate subjects systems functions, including ventilation (VE), O2 uptake (VO2) and CO2 output (VCO2). The relationships between VE/VO2 and VE/VCO2 during an incremental exercise test provide prognostic values regarding ventilation, perfusion relationship and ventilatory efficiency. In the present study, we comparatively examined the relationships between VE, VO2 and VE, VCO2 during an incremental exercise and also constant load exercise test regarding the obtain optimal ventilatory efficiency. Total of 11 male subjects performed an incremental exercise test (15 W/min) using an electromagnetically braked cycle ergometer to obtain AT, RCP and maximal exercise capacity. Then, each subjects performed 3 constant load exercise test: work load corresponded to 25% below AT (W<%25AT), at the AT (WAT) and at the RCP (WRCP). During exercise, ventilatory and pulmonary gas exchange variables measured breath-by-breath using metabolic gas analyser. AT estimated using V-slope method. During an incremental exercise, the relationships between VE/VO2 (26.2±0.9) and VE/VCO2 (25.7±0.8) are found to be lowest at the AT. In constant load exercise tests, VE/VO226.4±0.7 (W<%25AT) 29.1±0.9 (WAT ) 30.8±1.2 (WRCP) and VE/VCO2 were found to be systematically higher 27.3±0.5 (W<%25AT) 29.2±0.8 (WAT) 31.8±1.2 (WRCP). However, the lowest values of VE/VO2 (21.5±0.7, 23.3±0.9 and 22.2±1.0) and VE/VCO2 (25.1±0.5, 25.0±0.5 and25.4±0.7) observed in first 4 minutes of constant load exercise test were similar with the observed in incremental exercise test. As a result, we have found that lowest values of VE/VCO2 and VE/VO2 can be obtained easily in constant load exercise test without reaching maximal effort. Key words: Anaerobic Threshold, Respiratory Compensation Point, Aerobic Fitness, Exercise Test
Determination of the effects of anaerobic threshold and respiratory compensation point parameters on pulmonary gas exchange dynamcis during exercise
Keywords: Fizyoloji