ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİ SINAV KAYGILARININ, PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN VE KARAR VERME BECERİLERİNİN - KİRİKTİR, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırma çalışmasının temel amacı ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi sınav kaygılarının, psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ve karar verme becerilerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Osmaniye İli Düziçi İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bulunan resmi Ortaokullara kayıtlı 7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Düziçi ilçesinde bulan "Düziçi İstiklal Ortaokulu", "Düziçi Ortaokulu"," İrfanlı Ortaokulu" ve "Tunaboylu Ortaokulu' larında öğrenimine devam etmekte olan ve gönüllük esasına göre rastgele seçilen toplam 349 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Friedben Sınav Kaygısı Ölçeği, Ergenlerde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (EPDÖ) ve Ergenlerde Karar Verme Ölçeği (EKVÖ) kullanılmıştır. Araştırmada iki değişkenin ortalamaları arasındaki anlamlı farklılığı ortaya koymak için t testi, ikiden fazla değişkenin ortalamaları arasındaki anlamlı farklılaşmayı ortaya koymak için ise tek yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersi sınav kaygı düzeylerinin ve karar verme düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ise ortalamadan düşük olduğu belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Fen Eğitimi, Karar Verme, Psikolojik Dayanıklılık, Sınav Kaygısı

The main purpose of this research study is to examine the science course exam anxiety, psychological resilience levels and decision-making skills of secondary school 7th and 8th grade students. The population of the research consists of 7th and 8th grade students registered in the official secondary schools affiliated to the Directorate of National Education of the Düziçi District of Osmaniye Province in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consists of 349 randomly selected students who continue their education at "Düziçi İstiklal Secondary School", "Düzüçi Secondary School", "İrfanlı Secondary School" and "Tunaboylu Secondary School" located in Düziçi district. In this study, Friedben Test Anxiety Scale, Adolescent Resilience Scale (EPRS) and Adolescent Decision-Making Scale (EPRS) were used as data collection tools. In the study, t-test was used to reveal the significant difference between the means of two variables, and one-way Analysis of Variance was used to reveal the significant difference between the means of more than two variables. As a result of the research, it was determined that the science lesson exam anxiety levels and decision-making levels of secondary school students were above the average. It was determined that the psychological resilience levels of the students were lower than the average. Key words: Science Education, Decision Making, Resilience, Exam Anxiety
Investigation of science lesson exam anxiety, psychological resilience levels and decision-making skills of secondary school 7th and 8th grade students
Keywords: Eğitim ve Öğretim