ELAZIĞ ET BALIK KURUMU MEZBAHASINDA KESİLEN KOYUN VE SIĞIRLARDA SALMONELLA ENFEKSİYONUNUN EPİDEMİYOLOJİSİ VE ENTEROBACTERİACEAE GRUBU MİKROORGANİZMALARININ ARAŞTIRILMASI - SALTAN, SÜREYYA (Fırat Üniveristesi, 1991)
Elazığ Et ve Balık Kurumu mezbahasında kesilen 25 koyun ve 25 sığırın karaciğer, dalak, safra kesesi, mezenterial ve gövde et lenf yumrusu ile gövdelerinin çeşitli yerlerinden alınan et örnekleri Enterobacteriaceae grubu mikroorganizmalar yönünden incelendi. Koyunlardan alınan Örneklerde, Enterobacter % 25.46, Proteus % 22.68, Arizona % t,1.57, Citrobacter % 10.64 ve Escherichia'lar % 8.33 oranında saptandı. Sığırlardan alman örneklerde ise, Proteus % 30.36, Enterobacter % 18 45, Citrobacter % 14.48, Escherichia % 1 1.31, Yersinia % 9 52 oranında tesbit edildi Sonuç olarak, kasaplık hayvanlardan elde edilen iç organ ve gövde etlerinin halk sağlığı açısından zararlı olabilecek bir potansiyele sahip oldukları kanısına varıldı.

Enterobaeteriaceae group microorganisms were examined in liver, spleen, gall bladder, lymph nodules of mesenterium and meat with meat of diffirent parts of body taken from 25 sheep and 25 cattle slaughtered at Elazığ Neat and Fish Foundation. In the samples taken from sheep 25.46 % Enterobacter,22.68 % Proteus, 11.57 % Arizona, 10.64 % Citrobacter and 8.33 % Escherichia were found. In the samples taken from cattle 30.36 % Proteus, 18.45 % Enterobacter, 14.48 % Citrobacter, 11.31 % Escherichia and 9.52 % Yersinia were found. It is understood that internal organs and meat of slaughtered animals have hazardous potential for human health.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine