HASTANE YAPILARININ BİYOHARMOLOJİK UYGUNLUK DEĞERLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - BAYKUŞ, NURDAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu yüksek lisans tezinde, insanların kullandığı nesnelerin psikolojik, biyolojik, sosyal ve kültürel anlamda etkilerinin yanı sıra bu nesnelerin içinde bulunduğu çevreyle olan ilişkisinin doğal ve teknik kurallarını araştıran ve yeni bir bilim olarak karşımıza çıkan Biyoharmoloji'nin, hastane yapılarındaki rolüne dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Elazığ kent merkezi bütün (özel-kamu) hastaneleri üzerinden oluşturduğumuz örneklem, hastane ortamlarındaki CO, CO2, O2, ortam sıcaklığı, aydınlık, bağıl nem, gürültü, ortamdaki toz miktarı (temiz oda), elektromanyetik alan gibi parametrelerin deneysel ölçümlerinin alınması ve bu ölçümlerin ISO14644-1, Biyoharmolojik Uygunluk Değerleri ile karşılaştırılması ve sonuçların ise yerinde inceleme ile literatürden elde edilen veriler doğrultusunda yorumlanmasından oluşmaktadır. Genel bir ifade ile en kompleks yapı türlerinden olan hastanelerimizin yoğun olarak kullanıldığı alanlar (Giriş-Danışma Bölümü, Koridor-Bekleme Bölümü, Acil Muayene, Hasta Yatak Odaları ve Poliklinikler) işitsel, görsel ve iklimsel algı analizleri altında irdelenmiştir. Sonuç olarak hastane ortamlarının mevcut kullanım potansiyeli itibari ile yeterli olmadığı ve yeniden yapılandırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Biyoharmoloji, Hastane Yapıları, Sağlık,Mekan Kriterleri, Huzur Kriterleri

This post graduate thesis is aimed at drawing attention to the role of Bioharmology, which has occurred as a new branch of science that investigates the psychological, biological, social and cultural effects of the items people use and the natural and technical rules of the relationship between these items and their surroundings, in hospital structure. Within this scope this study consists of the sample constituted from the hospitals (private-public) in Elazığ city center, empirical measurements of CO, CO2, O2 in hospital environment, ambient temperature, radiance, relative humidity, noise, amount of dust (clean room), electromagnetic space and comparison of the results with ISO14644-1 Bioharmological Conformity Values and on-site examination and evaluation of the results in view of the data obtained from the literature. As a broader expression, the densely used areas in hospitals (Entrance, Information Desk, Corridors, Waiting Lounge, Emergency Examination, Patient Rooms and Polyclinics) that are one of the most complex structural types are examined through audile, visual and climatic perception analysis. As a result the conclusion is reached that the hospital environment is not adequate considering the available usage potential and a re-structuring is needed.Keywords: Bioharmology, Hospital Structure, Health, Space Criteria,Peace Criteria
As experimental investigation of bioharmological values in hospital buildings
Keywords: İnşaat Mühendisliği