Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğrencilerinin Bilişim Becerilerinin Öğrenci ve İşveren Açısından İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği) - Bahçeci, Ferhat; Özğan, Ömer; Gedikpınar, Mehmet (Fırat University, 2020)
Bu araştırmada, Meslek Yüksekokulları Bilgisayar Teknolojileri Bölümünde öğrenim gören/mezun öğrencilerin bilişim becerileri yeterlilik düzeyi öğrenci ve sektör bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Bilgisayar Programcılığı programında öğrenim gören öğrenciler (N=630) ve öğrencilerin staj çalışmalarını tamamladıkları kurum veya iş yerleri oluşturmuştur. Çalışma örneklemini ise, Diyarbakır İli, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Dicle Üniversitesi bünyesinde Bilgisayar Teknolojileri Bölümünde bulunan 4 Meslek Yüksekokulu 2. Sınıf öğrencileri (n= 280) ile öğrencilerin staj çalışmalarını yaptıkları kurum veya iş yerlerindeki yöneticiler (n= 60) oluşturmuştur. Uygulanan anketlerin güvenirlik derecesi, öğrenci anketi, işveren anketi, sırasıyla ?=0.869 ve ?=0,803 elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğrenci ve yönetici görüşleri arasında, öğrencilerin bilişim teknolojileri kullanabilme becerileri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı incelenmiştir. Hem yöneticiler hem de öğrenciler ile yapılan görüşme ve değerlendirmeler sonucunda “sektörün ihtiyaçlarını karşılama konusunda bilgisayar teknolojileri kullanım becerilerinin Kısmen Yeterli”   olduğu anlaşılmıştır.