Küreselleşme bağlamında Türkiye’nin Koronavirüs ile mücadeledeki sürecinin uluslararası arenadaki rolü - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2020)
Dünyada Covid 19 salgınıyla ilgili ortaya çıkan ülkelerin sağlık politikalarındaki durumu ile virüsle mücadeledeki başarısı, onların ekonomilerini, ticaretini, siyasetini ve uluslararası ilişkilerini etkilemiştir. Bu çalışma, dünyadaki farklı ülkelerin Covid 19 salgınında üretmiş oldukları sağlık politikalarının etkisinin ve dünyadaki pozisyonunun/yerinin küreselleşme sürecinde nasıl algılandığının tespiti amaçlanmaktadır. Çalışma içerisinde ele alınan ülkeler bulundukları coğrafyanın karakteristik özelliklerini temsil etme kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Bu bağlamda Asya ve Avrupa arasında bir köprü pozisyonunda olan Türkiye de ürettiği sağlık politikaları ve Covid 19 virüsü ile mücadele stratejisi bakımından gelişmiş Batı ülkeleri ve Asya ülkeleri ile mukayese edilerek değerlendirilmiştir. Virüsün yayılma hızı konusunda İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden daha başarılı olan Çin, Hong Kong ve Güney Kore, dünya kamuoyunda ve de uluslararası arenada önemli bir algı yaratmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Küreselleşme; Sağlık politikaları; Salgın hastalıklar