ÇOLAKLI (ELAZIĞ) PB-ZN DAMARLARINDA SIVI KAPANIM ÇALIŞMALARI - AYDIN, BELGİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Çolaklı (Elazığ) Pb-Zn cevherleşmeleri, Elazığ'ın kuzeyinde yer almaktadır. Cevherleşmeler, Koniasiyen-Kampaniyen yaşlı Elazığ Magmatitleri'ne ait diyoritik kayaçlar içerisinde, kırık zonlarına yerleşmiş damarlar halinde bulunmaktadır. Bu damarlar genelde K 10-60° B doğrultuya ve düşeye yakın eğimlere sahip olup, kalınlıkları 0.5 - 3.5 m., uzunlukları ise 250 m ile 800 m arasında değişmektedir. Çolaklı damarlarında gözlenen cevher mineralleri galen, sfalerit, frayberjit, pirit, kalkopirit, kübanit, tetraedrit ve barittir. Bu mineraller, karbonat ve kuvars içerisinde masif veya saçınımlı olarak bulunmaktadır.Yöredeki cevherli damarlara ait kuvarslar üzerinde sıvı kapanım çalışmaları yapılmıştır. Birincil ve ikincil sıvı kapanımlarda homojenleşme sıcaklığı ve tuzluluk değerleri saptanmıştır. Kapanımlar genelde sıvı ve gazdan oluşan iki fazlıdır, bu kapanımlar 150 oC ile 286 oC arasında homojenleşme sıcaklığı ve % 0.7-5.7 arasında NaCl eşdeğeri tuzluluğa sahiptir. Sıvı kapanım çalışmaları, yöredeki cevherleşmelerin düşük sıcaklık ve düşük tuzluluğa sahip hidrotermal çözeltiler tarafından oluşturulduğunu göstermiştir.

Çolaklı-Elazığ mineralizations occur as vein type fillings in the fracture zones of diorite rocks of Coniacian-Campanion Elazığ magmatites. The veins strike N10-60o W and dip vertically. They extend between 250-800 meters and their thicknesses vary between 0.5-3.5 meters on the surface. The ore mineral assemblages of the veins are galena, freibergite, pyrite, cubanite, chalcopyrite, tetrahedrite, barite and secondary minerals derived there. The ore is massive or disseminated within the carbonate minerals and quartz.Fluid inclusion studies were investigated on quartz within ore veins. Homogenization temperatures and salinity values on primary and secondary fluid inclusions of quartz determined. Fluid inclusions are with two phase containing from liquid and gas. These inclusions have homogenization temperatures between 150 and 286 oC and salinity values between 0.7 and 5.7 wt. % NaCl equiv. Fluid inclusion studies showed that Colaklı mineralization is occurred by hydrothermal solutions having to low temperature and salinity within veins.
Fluid inclusion studies on Çolakli (Elaziğ) Pb-Zn veins
Keywords: Jeoloji Mühendisliği