BETONUN KIRILMASINDA SINIR ETKİSİ MODELİNİN KIRILMA PARAMETRELERİ İLE MALZEME PARAMETRELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - TOMAR, MUHAMMET ENES (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında ilk olarak kırılma mekaniğinin tarihsel gelişiminden ve betona uygulanmasından bahsedilmiştir. Beton için günümüzde yaygın olarak kullanılan lineer olmayan kırılma mekaniği modellerinden Sınır etkisi modeline değinilmiş ve literatürde bulunan deney verileri Sınır etkisi modeli yardımıyla incelenmiştir. Yapılan lineer regresyon analizlerinde MS Excel programı kullanılmıştır. Betonun malzeme parametreleri (maksimum agrega çapı, su/çimento oranı, basınç mukavemeti) ile Sınır Etkisi modelinin kırılma parametreleri (kırılma tokluğu, efektif çatlak boyu, çekme mukavemeti) arasındaki ilişkiyi ortaya koyan literatür verilerinin istatistik açısından güvenilir olduğu neticesine ulaşılmakla birlikte daha güvenilir sonuçlar için daha ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.

In this study, the historical development of fracture mechanics and its application to concrete are mentioned first. The Boundary effect model, which is one of the non-linear fracture mechanics models, has been mentioned and then the experimental data in the literature have been examined via Boundary effect model parameters. MS Excel was used in the linear regression analyzes. It has been concluded that the literature data revealing the relationship between the material parameters of concrete (the maximum aggregate diameter, the water/cement ratio, the compressive strength) and the fracture parameters of the Boundary Effect model (the fracture toughness, the effective crack length, the tensile strength) are statistically reliable. However, more detailed studies are required for more reliable results.
Investigation of reletionship between fracture parameters of the boundary effect fracture model and material parameters of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği