Elazığ il merkezindeki ilköğretim okulu çocuklarında PPD ile BCG aşısının değerlendirilmesi ve tüberküloz enfeksiyon prevalansı - Şen, Çiğdem; Aygün, A. Denizmen; Altunışık, Emin; Kocabay, Kenan (My University, 1998)
Elazığ il merkezindeki yedi ilköğretim okulunda bulunan 2083 birinci ve beşinci sınıf öğrencisine, 5 TU PPD ile deri testi uygulandı. Son bir ay içerisinde kızamık geçiren dört çocuk ve nefrotik sendrom nedeni ile kortikosteroid tedavisi alan üç çocuk çalışma dışı bırakıldı. Yaşları 6-13 yıl arasında değişen, yaş ortalaması 9.41 ±2.02 yıl olan 2076 öğrencinin 1007'si (%48.5) kız, 1069'u (%51.5) erkek idi. Tüm vakaların % 21.7'si (451) BCG skarı bulunmazken, % 65.7'si (1364) tek skarlı, % 12.6'sı (261) çift skarlı idi. BCG skarı bulunmayan 451 çocukta ortalama PPD endurasyonu 2.4±3.4 mm olup 95. persentil değeri 10 mm olarak bulundu. Tek ve çift skarlı çocuklarda ise sırasıyla PPD endurasyonları 5.8±4.9 mm, 11 ±3.9 mm olup, 95. persentil değerleri ise sırasıyla 14 mm ve 16 mm olup, gruplar arasındaki farklar anlamlı bulundu (p<0.001). Doksanbeşinci persentil ve üzerindeki değerler enfeksiyon olarak yorumlandı. Enfeksiyon prevalansı %1.11 olarak bulundu. Yıllık enfeksiyon riski yedi yaş için % 20.2,12 yaş için % 12.3 olarak saptandı. PPD'si pozitif bulunan çocuklara karaciğer grafisi çekildi, yeni aktif tüberkülozla vakaya rastlanmadı.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Pediatri