Bazı carnivorlarda viscerocranium' un karşılaştırmalı makro-anatomik incelenmesi - Karan, Meryem; Aydın, Ali; Timurkaan, Sema; Toprak, Burhan (My University, 2005)
Bu çalışma; kedi, köpek, porsuk, sansar ve su samuru'nun viscerocranium'larının spesifik anatomik özelliklerini incelemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla cinsiyet gözetmeksizin her birinden beşer toplam 25 hayvan kullanıldı. Proc. septalis tüm hayvanlarda lateral ve medial olmak üzere 2 uca ayrılmıştı. Arcus zygomaticus sansar, kedi ve su samurunda lateral, porsuk ve köpeklerde ise oblik bir şekilde uzandı. Foramen palatinum majus su samuru, porsuk ve sansarda tamamen maxilla'nin sınırları içerisinde, kedi ve köpekte ise os palatinum'un lamina horizontalis'i ile os maxilla'mn proc. palatinus'unun birleşim yerinde bulundu. Foramina mentalia sansar, porsuk ve köpekte 2, su samurunda 5 adet delikten oluşmaktaydı. Sonuç olarak; kedi, köpek, su samuru, sansar ve porsukta viscerocranium'u oluşturan kemikler arasında farklılıklar olduğu ve makroskopik olarak bu kemiklerin kolaylıkla identifıye edilebileceği ortaya konuldu.
Keywords: Anatomi; köpek; kedi; kafatası; su samuru; viserokraniyum; etoburlar; porsuk