EL-FUNUNU'L-BELAĞİYYE Fİ KASİDETİ'L-BURDE Lİ'L-BÛSÎRÎ (EL-BÛSÎRÎ'NİN KASİDE-İ BÜRDESİ'NDE BELAGAT SANATLARI) - FAQEMOHAMED, ABUBAKR AHMED FAQEMOHAMED (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmada, İmam el-Bûsiri'nin Kasîdetü'l-Bürde isimli kasidesinde yer alan zengin ve çeşitli belağat sanatlarını ele aldım. Bütün bunlar, onun kasidesinin derin manalarıyla ve zarif sözleriyle ne kadar büyük bir değere sahip olduğunu göstermektedir. Bu tez, bir giriş, iki bölüm ve bir sonucu içermektedir. Birinci bölümde el-Bûsiri yaşadığı dönemden, hayatından, divanından, edebi tenkit ve belağat bağlamında onun şiirinden, peygambere övgü literatürü içerisinde Kasîdetü'l-Bürde'nin yerinden ve öneminden ayrıca onun konularından bahsettim. İkinci bölüm ise üç ayrı fen altında bu kaidede geçen belağat sanatları üzerine inşa edilmiştir. Birinci fen olan meanide kasidenin içermiş olduğu haber, inşa, emir, nehiy, vasıl, icaz, itnâb ve iltifat sanatları ele açıklanmıştır. İkinci fen olan beyanda şairin kullanmış olduğu teşbih ve çeşitleri, mürsel ve akli mecaz, istiare musarraha ve mekniyye ile kinaye konuları izah edilmiştir. Üçüncü fende ise yine şairin çoklukla kullandığı cinas, tibak, mukabele, muvazene, leffu neşr, cem ve tefrik konuları beyan edilmiştir. Sonrasında tez, ulaşılan önemli sonuçların yer aldığı bir sonuç kısmıyla bitirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sanatlar, Belâgat, Kasîde, Bürde, Bûsirî.

I dealt in this research with the rich and varied rhetorical arts contained in the poem of the Al Burdah by Imam Al-Busiri - may Allah have mercy on him - and this is nothing but only an indication of the greatness of the poem, with its deep meanings and elegant words in all its verses. This letter includes an introduction, two chapters and a conclusion. In the first chapter, I talked about the Al-Busiri's era, his life, his collection of poetry, his poetry in the measure of literature, criticism and rhetoric, and about the position of Al Burdah in the literature of prophetic praise, and its definition, importance and topics. I showed in the second chapter, the rhetorical arts that are mentioned in the poem via three arts. In the first art, which is the al-maani/meanings, the arts that the poem included in the poem are of Khabar, Inshaa, al-amr/command, an-nahy/prohibition, wasl, al-icâz/brevity, al-itnâb/exaggeration and al-iltifât. In the second art, which is the al-bayan, I clarified the arts that the poet used a lot from the al-tashbih and al-macaz al-akli and al-macaz al-mursel and al-istiare al-musarraha and al-istara al-makniyye and al-kinaye. I showed in the third art, the rhetorical arts used by the poet: al-cinas/alliteration, altıbak/contradiction, al-mukabale, al-muvazene, al-laff and al-neshr, al-cam/collection, and al-tafrîk/separation.. Then I ended the thesis by stating the most important results that I reached. Key words: Arts, al-Balagha/rhetoric, poem, al-burdah, al-busirî
Rhetorical arts in the poem of Burdah of Al-Bousiri
Keywords: Din; Doğu Dilleri ve Edebiyatı