Elazığ volkanitlerinin (Alt Pliyosen) petrografik ve jeokimyasal özellikleri - Akgül, Bünyamin; Kürüm, Sevcan; Erdem, Emin (My University, 2001)
Doğu Anadolu'daki Neojen - Kuvaterner volkanizması dağarası ve çek-ayır havzaları ve bunların bölgesel sınırları olan faylarla yakından ilişkili olarak zaman ve alan bakımından geniş dağılım sunan genellikle bazaltik, andezitik ve daha az olarak da dasitik oluşumlardır. Bu volkanizma, Elazığ çevresinde üç farklı merkezden püsküren olivinli bazalt bileşimli lav akıntıları, aglomera ve tüflerle temsil olunur. Lav çıkış merkezleri ve çevresinde görülen cüruf konileri ve volkan bombaları, püskürmenin stromboli tipte olduğunu işaret eder. Lav akıntılarından alınan örneklerin kimyasal analiz sonuçları volkanizmanın kıtasal levha içi ortamda geliştiğini ve alkalen karakterde olduğunu gösterir. Bölgedeki volkanik aktivite, kıta- kıta çarpışması sonucu meydana gelen kabuk kalınlaşması ve bunu takip eden dönemdeki ekstansiyonel gerilmelere bağlı olarak üst mantonun bölümsel ergimesi sonucu oluşmuştur. MgO, Cr ve Ni içeriklerinin çok düşük değerlerde olması, lav akıntılarının piroksen ve olivin fraksiyonlaşmasına bağlı olarak evrimleştiklerini işaret eder.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji