Trombositten Zengin Plazma (PRP) İçeren Sperma ile Tohumlanan Koyunlarda Bazı Reprodüktif Parametreler - Güngör, İbrahim Halil; Badıllı, Nida; Acısu, Tutku Can; Cihangiroğlu, Aslıhan Çakır; Cinkara, Serap Dayan; Şuheda,; Türk, Gaffari (My University, 2025)
Bu çalışmada, intraepididimal yolla otolog PRP uygulanmış koçlardan elde edilen dondurulmuş spermalar ile, sperma sulandırıcılarında homolog PRP içeren dondurulmuş spermalarla intraservikal suni tohumlama yöntemi kullanılarak tohumlanan koyunlardan elde edilen gebelik oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, intravajinal süngerler kullanılarak 75 Akkaraman koyunu senkronize edildi ve her biri 25 hayvandan oluşan üç gruba ayrıldı. Grup 1: PRP içermeyen dondurulmuş spermalarla (Kontrol grubu), Grup 2: koçlara intraepididimal PRP uygulanarak elde edilen dondurulmuş spermalarla (İn vivo PRP grubu), Grup 3: sulandırıcısında %5 oranında PRP içeren dondurulmuş spermalarla (İn vitro PRP grubu) tohumlandı. Her bir gruptaki hayvanlara ait gebelik süresi, kuzulama oranı, çoklu doğum oranı, dişi ve erkek kuzu oranları ile kuzu doğum ağırlığı gibi reprodüktif parametreler kayıt altına alındı. İn vitro PRP grubundaki gebelik oranı kontrol ve in vivo PRP grubuna göre daha yüksek bulunsa da istatistiki açıdan önemli değildi. Gebelik süreleri yönünden tüm gruplar arasında gözlenen farklılıklar anlamsızdı. Kontrol ve in vivo PRP grubundaki tüm koyunlar tekli doğum yaparken, invitro PRP grubundaki bir koyun ikiz doğum yaptı. Gruplar arasında çoklu doğum oranları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilemedi. Dişi ve erkek kuzu oranları ile kuzu doğum ağırlıkları yönünden gruplar arasında gözlenen farklılıklar istatistiki olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak; in vivo PRP’nin reprodüktif parametreler üzerine herhangi bir etkisi olmasa da, reprodüktif parametrelerde gözlenen hafif bir artışa istinaden %5 in vitro PRP içeren dondurulmuş-çözdürülmüş sperma ile intraservikal tohumlama tavsiye edilmektedir.
Keywords: Koyun; koç sperması; gebelik oranı; in vitro/in vivo PRP; intraservikal suni tohumlama